Športno doživljajski vikend brežice

SS Brežice, Maistrova 6, 8250 Brežice, 13.10.2017 – 15.10.2017

Spremljevalci: Jana, Majda, Luka

Otroci: Tanja , Iris , Sara, Lara, Ruža, Stella, Kevin, Aljaž in Luka

S skupino otrok smo se v petek, 13.10.2017 popoldan odpravili na spoznavni športno rekreativni vikend v Brežicah. Tekom športno rekreativnega vikenda smo izvedli pet aktivnosti: ogled gradu Brežice vključno z restavratorsko delavnico sestavljanja počenih lončenih posod, pohod po Čateževi energijski poti, učne ure, izdelovanje večnamenskih okrasnih posod in kopanje v Termah Čatež.

Med vikendom, so se tekom aktivnosti pričele kazati zasnove sodelovanja in medvrstniške pomoči, kar običajno v stresnem okolju (med tednom) skupina ne zmore. Na pohodu so otroci dali pobudo za nabiranje gob in kostanja, kar je načrtovan pohod znatno podaljšalo, vendar se je vložen čas poplačal na učnih urah, ko je večina otrok (razen dveh) delalo učinkovito, skupina treh pa si je med učnimi urami v odmaknjeni sobi medsebojno pomagala (razlaga snovi, spraševanje, pojasnjevanje …). Zadnji dan smo obiskali Terme Čatež.

Pred vodnimi aktivnostmi smo izvedli plavalno preverjanje. Izkazalo se je, da je ena izmed deklet neplavalka. Spremljevalci smo sprejeli dogovor, da jo naučimo plavati. Učenje smo pričeli sami, kmalu pa sta se učenju priključili dve dekleti, ki sta ponudili pomoč. Najprej sta pomoč nudili ob usmerjanju spremljevalcev, kasneje pa samostojno. Pomoč so kasneje, ob usmerjanju spremljevalcev nudili tudi drugi otroci v manjših skupinah, v krajših časovnih presledkih skozi cel dan. Po koncu dneva je samostojno preplavala 15 metrov z gibanjem glave (dajanje glave pod vodo) in izdihovanjem pod vodo, kar je bil zanjo velik uspeh, saj jo je bilo na začetku strah vode.

Po koncu projekta smo z otroki nekaj časa namenili refleksiji. Otroke smo povprašali o razlogih za takšna (pozitivna) vedenja. Razlogov natančno niso znali opredeliti, so pa povedali, da so bili ob takšnih aktivnostih sproščeni, izpostavili pa so tudi, da jim veliko pomeni menjava okolja. Takšna vedenja so prenesli tudi v začetek tedna. Videli pa bomo, kako bo v prihodnje.

Kontaktirajte nas

Mencingerjeva 65, 1000 LJUBLJANA
+386 01 283 31 96 / 059 695 410
    Skip to content