Mirno More 2016

Priprave na jadranje v sklopu mednarodnega projekta Mirno more, so se pričele že veliko pred odhodom, zajemale pa so slehernega delavca v Mladinskem domu Malči Beličeve, čeprav so bili udeleženci le otroci in vzgojitelji iz 3. in 4. skupine.

Skupini sta se v soboto, 17.9.2016, v jutranjih urah, skupaj s skiperjema Miranom in Dušanom odpravili na pot proti marini v Sukošanu v bližini Zadra. Pred tem pa so se ustavili v parku Tivoli, kjer jih je nagovoril g. Zoran Jankovič. Po nagovoru in kratkem neformalnem druženju se je skupina odpravila na dolgo pot proti morju, ki je potekala mirno in tekoče, čeprav se je na avtobusu čutila pozitivna napetost. Po dolgi vožnji in dveh krajših postankih je skupina pozno popoldan prispela v marino Sukošan. Sledilo je raztovarjanje avtobusa in natovarjanje ter urejanje bark. Napetost pričakovanja otrok pa so vzgojitelji sprostili s kopanjem in aktivnostmi na bližnji plaži.

V naslednje jutro so se otroci prebudili polni nenavadnih vtisov noči, saj je bila prva noč na zibajoči barki in žvižgajočih zvokov vetra, polna čustvenih doživetij. Polni vtisov noči sta se skupini odpravili na večurno vožnjo z jadrnico proti marini v Ragoznici, kjer so potekale igre. Otroci so se udeležili bobnanja in spretnostnega poligona. Po koncu iger je skupina odšla raziskovat okolico mesta. Ogledali so si jezero z imenom Zmajevo oko in obiskali grič z razgledom na marino. Zvečer so obiskali disko na prostem, ki je bil zaradi dežja predčasno prekinjen.

Naslednji dan je sledila dolga vožnja z jadrnico proti marini Trogir, vendar z razprtimi jadri. Jadrnica se je prvič nekoliko nagnila in zibajoče rezala valove. Otroci so večino časa preživeli na palubi in uživali v vožnji. Po prihodu v marino sta se skupini po jelu in kratkem počitku odpravili na orientacijski pohod po mesku Trogir. Orientacijske točke so bile postavljene tako, da so si udeleženci pohoda ogledali glavne znamenitosti mesta. Nekatere pa so bile popestrene z likovnimi delavnicami. Na njih so otroci izdelovali zapestnice, najbolj zanimiva pa jim je bila postaja, kjer so iz lesa in blaga izdelovali jadrnice, ki so jih okrasil z napisi in risbami flomastrov.

Dnevi na jadrnici so ob plovbnih doživetjih in organiziranih aktivnostih hitro minevali. Skupini pa sta bili željni počitka. Kljub temu, jih je v torek zjutraj in dopoldan čakala daljša pot z jadrnico, popoldan pa aktivnosti v marini Kaštel v bližini Splita. Na programu je bilo izdelovanje zastave, ki je bila koncu obešena na jambor. Po obešanju je otroke čakala igra Iskanje parov. Organizatorji so po jadrnicah razdelili broške različnih barv, ki so jih morali otroci pripeti na majice. Cilj pa je bil poiskati še tri otroke z enakimi broškami. Skupina štirih otrok z enakimi broškami je nato šla v žrebanje. Naslednji večer, ob zaključni prireditvi pa so trije otroci iz Mladinskega doma Malči Beličeve prejeli nagrade.

Sledil je prvi dan brez jadranja, vendar z veliko aktivnostmi. V dopoldanskem času so se skupine lotile 9. nalog (tetoviranje, izdelovanje brošk, risanje na zastavo, prva pomoč – oživljanje, bobnanje, igranje igrice z didaktičnim padalom, vožnja z invalidskim vozičkom, prenašanje veder z vodo, slepa kača), najzanimivejše pa so jim bile tetoviranje, bobnaje in vožnja z invalidskim vozičkom. Popoldanski čas je bil namenjen kopanju in aktivnostim na plaži. Zvečer je sledila zaključna prireditev na kateri so otroci pobližje spoznali boga morja – Pozejdona, druženje pa se je zaključilo s koncertom in plesom na prostem.

Uradni del prireditve se je zaključim v četrtek s hkratnim izplutjem 105 jadrnic in eno urno vožnjo v krogu po splitskem zalivu. Po tem so jadrnice odplule vsaka svojo pot. Zadnja dva dni sta skupini preživeli na otoku Kaprije in marini Sukošan. Večino časa je bilo namenjenega kopanju (tudi na odprtem morju) in sončenju. V soboto, 24.9.2016 se je projekt projekt Mirno more 2016 zaključil. Skupini pa je čakal le še odhod proti Ljubljani. Otroci so letošnje jadranje opisali z »NORO DOBRO DOŽIVETJE!«.

Kontaktirajte nas

Mencingerjeva 65, 1000 LJUBLJANA
+386 01 283 31 96 / 059 695 410
    Skip to content