»KAJ POČETI PO ŠOLI?« V OSIJEKU

V okviru projekta Erasmus + mobilnosti učencev smo se v času, od 30.11. do 3.12. 2023, vzgojitelji s skupino mladostnikov odpravili na obisk k našim sovrstnikom v Osijek. Projekt se imenuje: »Kaj početi po šoli?«. V okviru teme in vsebine projekta raziskujemo prosti čas mladostnikov pri nas in zunaj meja naše domovine. V Osijeku smo se tri dni družili z mladostniki, ki živijo od okriljem Diječjega doma Klasje. Gre za ustanovo, ki je po delovanju podobna naši. Razlikujemo se v tem, da v Osijeku sprejemajo tudi najmlajše otroke iz starostne skupine, ki obsega čas od rojstva do šoloobveznosti. V osiješkem domu trenutno skrbijo za skoraj 150 otrok vseh starosti. Sodelovanje z njihovim domom je potekalo že v preteklih letih v okviru druženja na nogometnih turnirjih, tako da smo se z nekaterimi otroki in vzgojitelji že poznali.

V petek nas je vodstvo s skupino mladostnikov, ki je bila izbrana za sodelovanje z nami, pričakalo s prisrčno dobrodošlico. Razkazali so nam njihovo ustanovo. Preko spoznavnih iger smo se predstavili drug drugemu. Nadija je pripravila krasno predstavitev Slovenije, Aljaž pa je predvsem mlade, a tudi starejše navdušil z igranjem harmonike. Večer se je nadaljeval z igranjem družabnih iger, zaključili pa smo ga z ogledom starega dela mesta, praznično okrašene Trdnjave. Upali smo na skupinsko drsanje, a led še ni bil pripravljen. V soboto nas je skupaj z otroki iz njihovega doma razveselil obisk Božičkov na motorjih. Motoristično društvo Osijek je že vrsto let najstarejše motoristično društvo v vzhodni Evropi in donator božičnih in velikonočnih daril za njihove otroke. Za  vse nas je bila neprecenljiva izkušnja srečanja z motoristi vseh poklicev, ki svoj prosti čas namenjajo tudi dobrodelnosti, za naše fante pa vsekakor prvi stik  s čisto pravimi motorji. Popoldne smo preživeli ob igranju družabnih iger in igranju bowlinga. Skupaj smo skuhali večerjo in zaključili večer v praznično okrašenem mestu. V nedeljo smo si ogledali Vukovar, se spoznali s problematiko t.t. domovinske vojne na Hrvaškem ter namenili nekaj pogovorov obravnavi nesmiselnosti vojne. Ogledali smo si še naravni rezervat Kopački rit in s sprehodom ob Donavi konkretno razmigali noge, preden smo se odpeljali proti Sloveniji.

Priprava in izvedba projekta, v katerega smo intenzivno vključili vse naše mladostnike: vse od pakiranja, skupnega iskanja namestitve, raziskovanja novega mesta, spoznavanja novih ljudi, priprave in sprejemanja njihovih morebitnih raznolikosti, razvijanja novih prijateljskih vezi… sta bili zelo konkretna izkušnja in dodana vrednost projekta, saj je šlo za neformalno učenje, ki ga naši varovanci še kako potrebujejo.

Vzgojiteljica Barbara 

_______________________________________________________

Naše popotovanje se je začelo z dolgo vožnjo na Hrvaško in sicer napotili smo se v Osijek. Ko smo prisli, smo se razdelili po sobah v aprtmajih in odložili prtljago. Sobe so bile prav čedne in moderne. Nato smo odšli v Klasje – dom za otroke. Tam je podobno kot v našem domu.  Lepo so nas sprejeli, potem smo se malo podružili in spoznali med seboj. Igrali smo se tudi igrico, v kateri smo spoznavali hrvaške besede in otroci iz doma pa so se spoznali z besedami iz slovenščine. Skupaj smo pojedli večerjo in se posladkali s potico – oni z našo, katere mojstrica je bila ena od vzgojiteljic stanovanjske skupine in mi z njihovo, ki jo je spekla kuharica, ki je pred leti kuhala na Bledu. Že isti večer smo pohiteli na ogled Adventa – to je njihov božični sejem. V centru mesta, kjer so bile že obešene praznične lučke in postavljene stojnice z različnimi dobrotami in mnogovrstnimi izdelki, je še snežiti začelo, kar je še bolj pričaralo praznični duh kot ga večina dobro pozna. A to mesto je v bližnji zgodovini pretrpelo zelo veliko, tako kot tudi veliko krajev blizu Osijeka. Znano je po hudih državljanskih napadih med Srbijo in Hrvaško. Bolj hudo pa je bilo tudi v ostalih sosednjih krajih, katerih središče napadov je bil Vukovar.Ta kraj pa vendarle poleg hude zgodovine v sebi skriva veliko lepih kotičkov in dobrih ljudi. V Vukovarju smo obiskali muzej zgodovine, v katerem so razstavljena bojna vozila iz tistih časov. Ob ogledu  muzeja na prostem smo uživali in videli dosti zanimivega. Po napornem potepanju pa smo se odpravili na kosilo v bližnjo restavracijo, v kateri smo bili prijetno postreženi in hrana je bila tudi zelo okusna.Udeležili smo se tudi bowlinga v nakupovalnem centru v Osijeku z tremi člani doma iz Osijeka.Za konec našega popotovanja pa smo se udeležili prav posebnega dogodka, ki so ga božički na motorjih pripravili za najmlajše v njihovem domu. Medtem ko smo mi potrpežljivo čakali na ta dogodek,so otroci bili prav nestrpni, zato so se naši fantje odločili podati v igro nogometa z njimi. Ni minilo dolgo in že so se zaslišali bučni glasovi motorjev. Otroci so veselo vriskali in se veselili. Motoristov je bilo prav veliko, ob njih pa sta se pripeljala tudi dva kombija, v katerem so bila darila.Vsak od otrok je prejel dve darili polni sladkarij, prav tako tudi mi člani stanovanjske skupine.Po prejemu daril so si otroci lahko od bližje pogledali motorje. Nekatere so skrivnostni božički tudi posedli na motor, kar je bila prava dogodivščina za njih. Predvsem pa za našega Aljaža! Po srečanju z Božički smo se odpravili nazaj v aprtmaje in spakirali in se odpravili na pot do še enega prav posebnega kraja na Hrvaškem. To je Čazma s svojo božično vasjo. Tam smo si zvečer ogledali pravljične lučke , ki so bile v kombinaciji s snegom videti prav čarobne. Za konec smo si pogledali tudi ognjemet, ki so ga tam priredili.Tako se je naše popotovanje na Hrvaškem končalo.

Nadija Smajli 

 

 

Kontaktirajte nas

Mencingerjeva 65, 1000 LJUBLJANA
+386 01 283 31 96 / 059 695 410
    Skip to content