Teden v Kopru

Od 14. do 18. avgusta se nas je 5 otrok skupaj z 2 vzgojiteljicama odpravilo v čisto samosvoj apartma v samem središču Kopra. Naše popotovanje se je pričelo s pakiranjem velikih količin hrane in vseh potovalk, za katere se nam niti sanjalo ni, kako jih bomo lahko stlačili v en avtomobil – tako smo na koncu vzeli kar dva. 🙂 Potem smo se prešerne volje odpeljali do obalnega mesteca, kjer nas je prijazno sprejela naša gostiteljica, gospa Ramajana. Dobili smo celo svoj napihljivi flamingo za na plažo, občudovali kraljevske sobe in uživali postrežbo sladoleda za dobrodošlico. Razpakirali smo naše potovalke in se že prvi dan takoj podali na plažo in skočili v morje. Veliko in radostno smo plavali, pogosto tudi zelo daleč – vse do rumene boje! Kadar nas je bilo strah smo seveda s seboj vzeli še plavajočega črva, ali pa se oklenili katere od vzgojiteljic in jih občasno ponesreči tudi potunkali. 🙂 Na plaži smo veliko ustvarjali. Vzgojiteljica Blanka nas je učila kvačkati, s seboj pa smo imeli raznorazne pripomočke za ustvarjanje – čopiče, vodenke, barvic, oglje in še in še. Naredili smo si tudi svoj lastni nakit in obeske. Veliko smo se pogovarjali, preizkusili vse plaže, ki smo jih našli – najbolj nam je bila všeč tista mestna, s plavajočimi pomoli, kjer smo lahko skakali, preizkušali akrobacije ter se tudi potapljali in raziskovali plažo. Radi smo iskali školjkice, občudovali kamenčke in morsko obalo ter se zaposlili na raznorazne naravne načine. Preizkusili smo se tudi v kuhanju, saj smo si morali vse obroke pripraviti kar sami! Ob večerih smo pogosto odšli na sprehod, igrali družabne igre, dvakrat pa smo celo odšli na vodne igrarije v mestu Kopra, se škropili in si en večer privoščili čisto pravo večerno kopanje. Zadnji dan smo se kar s težavo poslovili od naše gostiteljice in lepega apartmaja ter si zaželeli, da pridemo še. 🙂

Od 24. do 28. julija smo otroci Mladinskega doma Malči Beličeve skupaj s tremi vzgojitelji obiskali CŠOD Bohinj. V petih dneh smo se preizkusili v supanju, šli smo si ogledt slap Savico, prehodili Korita Mostnice, jedli sladoled, hranili afriške kozice, preizkusili različna kopališča ob Bohinjskem jezeru, se sprehajali do različnih razglednih točk, skakali iz visokih pomolov, plavali do splava daleč na jezeru, uživali v redkih sončnih žarkih in se z rdečimi dežniki rogali dežju; prav nič nas ni motila mrzla voda, niti megleno vreme. Uživali smo v družbi drug drugega ter v lepih razgledih, veliko smo se pogovarjali in tkali nova poznanstva. Ob večerih, pa tudi tekom dneva, smo izvedli različne delavnice obarvane s čustveno-socialno tematiko, igrali družabne igre, vsak dan pa smo si vzeli tudi čas za pogovor o počutju v skupni, idejah, željah in lepih utrinkih za katere smo bili hvaležni v preteklem dnevu.

V juliju smo izvedli poletni tabor v Radencih. Tabor se je odvijal od 24. 7. do 28. 7. 2023. Na tabor smo odšle tri vzgojiteljice in 13 otrok. Nastanjeni smo bili v CŠOD Radenci. Imeli smo bogat program, ki je bil predvsem fokusiran na kopanje v reki Kolpi in dejavnosti povezane s spoznavanjem naravne in kulturne dediščine Bele krajine. Poleg vsakodnevnega kopanja smo obiskali Belokranjski muzej v Metliki, si ogledali ameriško letalo ob vasici Otok iz druge svetovne vojne, se povzpeli na bližnjo razgledno točko Radenske stene in odkrivali kotičke ob reki Kolpi iz vidika gozdne pedagogike. Imeli smo tudi veliko ustvarjalnih delavnic, delavnice urejanja frizur, igranje družabnih iger, delavnice kvačkanja, večer talentov, filmski večer in indijanski večer s pečenjem kruha na palicah ob ognju. Na indijanskem večeru smo si poslikali obraze, pri čemer so otroci zelo uživali in si ob ognju izmenjavali vtise o taboru in peli taborniške pesmi. Otroci so igrali tudi nogomet, odbojko in namizni tenis. V CŠOD so nam dali na izposojo kanuje, ki so bili lepa popestritev preživljanja časa ob reki. Prijazni donator, iz bližnjega Kanu kampa Radenci (https://kolpa-adventures.com/kanu-kamp-radenci-ob-kolpi/) pa nam je doniral na izposojo tudi supe, s katerimi so se otroci vozili po reki Kolpi in neizmerno uživali, za kar se jim tudi iskreno zahvaljujemo. Otroci so bili na taboru sproščeni in so zelo uživali v reki Kolpi, čeprav je bila v tistem času malce hladnejša kot ponavadi. V SC Mladinski dom Malči Beličeve smo se vrnili polni pozitivnih vtisov in novih znanj. Zagotovo se bomo ob Kolpo še vrnili, saj je bil tabor res lepo doživetje.

V ponedeljek 26. 6. 2023 zjutraj se je skupina 11 otrok in 3 vzgojiteljev iz MDMB odpravila proti železniški postaji Ljubljana. Nato so se z vlakom odpeljali proti Mariboru. Prestopili so na mestni avtobus in se odpeljali do vzpenjače. Po vožnji z vzpenjačo so začeli hoditi v smeri Slovenj Gradca. Pred njimi je bilo približno 80 km poti. Prva postojanka je bila na Ruški Koči, kamor so prišli sredi popoldneva. V torek 27. 6. 2023 so se odpravili proti Koči na Pesku. Hodili so 6 h. Večino poti je močno deževalo. V sredo 28. 6. 2023 so preživeli na Rogli. Dopoldan so izkoristili za negovanje in zdravljenje ran ter sušenje perila; popoldan so odšli na kopanje v hotel Planja; zvečer so otroci pripravili 3 nastope, vsaka soba po en nastop. V četrtek 29. 6. 2023 so se odpravili proti Ribniški koči. Popoldan so se razvajali na soncu in klepetali. V petek 30. 6. 2023 so se odpravili proti Koči pod Kremžarjevim vrhom. Popoldan so izkoristili za načrtovanje zaključka poti in iger v naravi. V soboto 1. 7. 2023 so se zgodaj zjutraj odpravili proti avtobusni postaji Slovenj Gradec. Z avtobusom so se odpeljali do Velenja, kjer so se z vlakom odpravili proti Ljubljani. V MDMB so prišli sredi popoldneva. Sledili sta evalvacija projekta in pospravljanje opreme.

Med 14. in 16. 4. 2023 se je nogometna reprezentanca SC Mladinskega doma Malči Beličeve (SC MDMB) udeležila mednarodnega turnirja na sosednjem Hrvaškem. Na turnirju je nastopilo deset ekip iz sedmih držav: Hrvaške, Poljske, Češke, Slovaške, Ukrajine, BIH in Slovenije.  Ekipa SC MDMB je štela sedem tekmovalcev in dva spremljevalca. Fantje so se izvrstno izkazali: enkrat zmagali in trikrat igrali neodločeno. Na vsaki tekmi so tudi “zabili” vsaj en gol. Nastop je bil poleg tekmovalnega naboja tudi test ekipe, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo zavodov v mesecu avgustu na Poljskem.  Oba spremljevalca lahko samo pohvaliva pristop vseh fantov.

Skupina 20 otrok in 5 vzgojiteljev se je med zimskimi počitnicami 2023 udeležila zimovanja na Arehu. Vsak dan smo smučali. Imeli smo odlične snežne pogoje (veliko snega) in lepo, sončno, sicer tudi mrzlo vreme. Vsi začetniki so se naučili smučati. Vsi ostali so nadgradili svoje znanje. Zimovanje smo zaključili s pravo veleslalomsko tekmo in podelitvijo diplom. Bivali smo v Ruški koči. Ob večerih smo se z g. Mirotom udeležili zimskega pohoda skozi pohorski gozd, bili na predavanju o pravilih FIS na smučišču, igrali igro »Male sive celice«, prisluhnili splavarju in lovcu, se igrali na snegu. V četrtek pa nas je nasmejal čarovnik Grega. Vzg. Blanka je pripravila likovno ustvarjalno delavnico. Zvečer smo znanje razvijali z igro Asociacije, ki jo je pripravil vzg. Boris. Počitnice so bile aktivne in so prehitro minile.

Midve (Nuša in Stella) in z vzgojiteljico Lejo smo se zgodnjo nedeljsko jutro odpravile v Prago, na projekt Eye Opener. Do tja sta nas pripeljala 2 vlaka, vozili smo se 10 ur, za nazaj pa 13 ur.

Teden v Pragi je minil hitro, saj smo bile čez cel teden zelo pridne. Vsak dan smo imeli zapolnjen z različnimi aktivnostmi. S pomočjo vseh napotkov in delavnic, smo se naučile kako pripraviti mladinsko izmenjavo za Erasmus+ ter se spoprijateljile s Poljaki in Norvežani. Skupaj smo naredili projekt, v upanju da se bo uresničil v letu 2024. Seveda smo videle tudi nekaj mrzle in lepe Prage in se peljale s podzemno železnico in tramvajem. Teden je bil poln smeha, stisk, stresa, zabave in žalosti, ko je napočil čas za odhod domov. Stresne, nove situacije, smo tekom tedna uspešno premagale. Skrb, da ne znamo dobro angleško, pa je po prvem dnevu izpuhtela in smo uspešno komunicirale z vsemi udeleženci aktivnosti.

Nuša in Stella

V soboto, 22. 10. 2022 je bil v Varšavi na Poljskem organiziran nogometni turnir za otroke z naslovom Otroci proti vojni. Na turnirju je sodelovalo 20 ekip iz Poljske, Ukrajine, Nemčije, Hrvaške, Češke, Portugalske in Slovenije. Turnirja se je udeležila tudi nogometna reprezentanca našega Doma. Sedem tekmovalcev Doma sta spremljala dva vzgojitelja – trenerja. V četrtek, 20. 10. 2022 se je ekipa v zgodnjih jutranjih urah odpravila na dvanajsturno pot. V hotel je ekipa prispela v zgodnjih večernih urah. Po namestitvi je sledil počitek. V petek, 21. 10. 2022 je sledil obisk slovenskega veleposlaništva v Varšavi, kjer so bili tekmovalci in vzgojitelja srčno sprejeti s strani veleposlanika Bojana Pograjca in njegove ekipe. Popoldan je sledila prijateljska tekma z ekipo Portugalske in nato zaslužen počitek. V soboto, 22. 10. 2022 je bil na sporedu nogometni turnir, kjer so se tekmovalci Doma srčno borili, za boljši rezultat pa je zmanjkalo tudi kanček športne sreče. Nedelja, 23. 10. 2022 je bila namenjena potovanju proti Mladinskemu domu Malči Beličeve. Tako so se vsi v Dom vrnili srečno, zadovoljni in polni novih vtisov.

18.8.2022 smo se odpravili na Madžarsko. Pot pred nami je bila zelo dolga, zato smo naredili postanek na Ptuju. Tam smo začeli z raziskovanjem Madžarske tako da smo šli na njihovo sladico- kurtuše. Kurtuše nam je naredila gospa v super novi na Ptuju. Kurtoši izgledajo kot velike šamrole, le namaz in posip sta drugačna. Meni je najboljši pizza kurtoš . Okoli petih popoldne smo prispeli na Blatno jezero ali Balaton po njihovo. Blatno jezero je največje jezero v  vzhodni Evropi. Pravimo mu tudi Madžarsko morje. Obala je zelo lepa. Voda je zelo plitva do območja kjer lahko plavaš moraš hoditi vsaj dvesto metrov.

Drugi dan smo se odpravili v mesto Tihany in tam smo si ogledali majhno mestece, kjer so bile vse hiše pokrite s slamo. Po tem ogledu hiš smo se odpeljali na ostanke vulkana.

Tretji dan smo šli v Budimpešto. Žal nas je ujelo slabo vreme ampak vseeno smo si ogledali glavno mesto Madžarske. Presenečen  sem bil kako velika je  reka Donava, ki teče skozi mesto.  Spoznali smo prijatelje in z njimi smo igrali nogomet, čeprav oni niso poznali naših besed mi pa njihovih, smo vseeno odigrali lepo prijateljsko tekmo.

Četrti dan smo se zmenili da gremo v živalski vrt v Vespremu. Tam so me najbolj navdušile živali nosorog, pingvini in lenivec.

Peti dan smo se odpeljali v palačo Keszthely. V palači je bilo zelo veliko starega pohištva in drugih dragocenosti. Nato smo se ločili v  dve skupini: prva skupina se je odpravila v botanični vrt, druga skupina se je pa odpravila  gledati trofeje, ki jih je ustrelil grof, lastnik te palače.

Šesti dan smo  pospravili hišo kjer smo stanovali te dneve. Napoti nazaj smo  si še ogledali naravni rezervat nato pa se res odpravili proti Ljubljani. Prispeli smo šele proti večeru. Ko smo prispeli smo očistili še avtomobil in tako se je naše potovanje po Madžarski lepo zaključilo.

Klub temu da nisem nič razumel njihovega jezika sem vesel da sem zmogel potovanja v  tako drugačno državo.

Zapisal: Viktor R.

 

Vroče julijske dneve od 17. 7. – 21. 7. 2022 je 15 otrok v spremstvu 4 vzgojiteljev preživelo v Posočju. Obiskali smo Tolminska korita, kjer je otroke navdušila naravna klima iz jame po poti. Z gondolo smo se povzpeli na D postajo Kaninske žičnice na nadmorski višini 2200 m, kjer se otroci niso mogli dovolj načuditi izjemnemu razgledu in znatni temperaturni razliki med nižavjem in visokogorjem; na Kaninu je bilo namreč prijetno sveže in hladno, medtem ko nas je v Bovcu utrujala poletna vročina. S Kanina smo se po Kaninski gozdni mulatjeri peš vrnili v Bovec. Izvedli smo tudi pohod od Slapa Virje do slapa Boka in si spotoma ogledali še HE Plužna z umetnim jezerom.  Kopali smo se in skakali bombice v Nadižo ter se zadnji dan tabora z rafti spustili po brzicah smaragdne reke Soče, ki nas je vse po vrsti očarala s svojo izjemno turkizno modrino.

Tudi letos sta nam bivanje v prostorih šole v Soči ter vsakodnevno razvajanje naših brbončic ob domači hrani Kmetije Jelinčič omogočila g. Aleš Grašek in Rotary klub Ljubljana – Emona. G. Viljam Kvalić, direktor Turizma Doline Soče, pa nam je odobril proste vstope za vse obiske in oglede naravnih in kulturnih znamenitosti na našem taboru.

Vzgojitelji: Valentina, Mateja, Jernej in Andreja

Skupina devetih otrok in treh vzgojiteljev se je v četrtek, 8. 9. 2022 odpravila proti Jahorini (BIH). Kljub naporni poti je skupina petkov dan začela z adrenalinsko vožjno s štirikolesniki po pobočjih Jahorine in krajšim sprehodom; popoldan pa opravila daljši pohod proti vrhu Ogorjelice (1916 m n. v.). Osvojitev Ogorjelice so tik pod vrhom onemogočile nenadna gosta megla, oblačnost in deževje. Vendar slabo vreme ni pokvarilo razpoloženja udeležencem. V soboto dopoldan je skupina opravila vožnjo z gondolo proti vrhu smučišča in po 30 minutah hoje osvojila vrh Jahorine – Ogorjelico. Vreme je bilo jasno, brez oblačka, tako da je pogled segel daleč naokoli na bližnja in daljna hribovja. Spust v dolino je potekal z letnimi sanmi. Vožnja je bila dolga in razburljiva. Popoldanski čas je skupina izkoristila za ogled starega dela Sarajeva. Dnevi so zaradi polnega urnika in odličnih dejavnosti minevali hitro. Nenadno je bila tu nedelja, 11. 9. 2022 in čas za odhod proti Mladinskemu domu Malči Beličeve (MDMB). Kljub temu je bilo nedeljsko dopoldne dejavno. Del skupine je odšel na kopanje v hotelski bazen; del skupine si je ogledal Trebevič, se peljal z vlakcem in opravil krajši sprehod. Skupina se je polna novih in nepozabnih doživetij v MDMB vrnila v večernih urah.

Večdnevni bivanje z dejavnostmi je omogočilo športno društvo Olimpiki, za kar se iskreno zahvaljujemo!

Otroci in vzgojitelji 3. skupine

Od 27.6. do 3. 7. 2022, se je večja skupina otrok Mladinskega doma Malči Beličeve, udeležila počitniškega tabora “Dobro sem – Happy holidays”, ki je potekal v Počitniškem domu Vila Šumica, v organizaciji ZPM Ljubljana Moste Polje. Otroci so preko različnih dejavnosti krepili svoje gibalne in ustvarjalne sposobnosti, samozavest in socialne veščine. Poleg dejavnosti smo se tudi kopali v jezeru Jasna. Ob koncu tabora nas je obiskala olimpijska zmagovalka Tina Maze in se z nami družila ob različnih elementarnih in štafetnih igrah.

Vzgojitelja: Dejan in Boštjan

V četrtek, 18. 8. 2022 so se otroci iz mladinskega doma Malči Beličeve skupaj z vzgojitelji, odpeljali proti Kopru. Na poti so se ustavili v Križni jami, kjer so med vodenim ogledom izvedeli veliko novih, zanimivih stvari. Zaradi slabega vremena so izpustili kopanje v Bloškem jezeru ter se odpravili naravnost v Koper. Po nameščanju v apartmaje so pojedli že pripravljeno večerjo in se podali na nočno kopanje, saj je dež medtem že prenehal. V naslednjih dneh so se pretežno kopali, se udeležili delavnic na temo spoznavanja Strunjana, Kopra ter solinarstva, predvsem pa so pojedli veliko sladoleda. Časa za druge dejavnosti je skorajda zmanjkalo. Po enem tednu bivanja v Kopru so že skoraj vsi vedeli kdo smo.

Vzgojitelji: Eva, Sandra in Alan

V ponedeljek, 25.7.2022 se je 17 nadebudnih MDMB-jevcev odločilo, da povabijo štiri vzgojitelje, dve punci in dva fanta, na športno rekreativni tabor v CŠOD Radenci ob Kolpi. Vsi skupaj so se tam namestili in spoprijateljili s prijetnim osebjem doma. V naslednjih dneh so otroci vzgojiteljem predstavili pohodništvo, lokostrelstvo, plezanje po umetni steni, plavanje v Kolpi, skoke v vodo s pomočjo vrvi – tarzan, umetniško ustvarjanje, turnir v nogometu, namiznem tenisu in še kaj. In ker so bili vzgojitelji tako zelo sodelujoči, so jih zadnji dan, ob povratku, v Črnomlju peljali na ogled mestnega centra in na sladoled. Obljubili so tudi, da jih prihodnje leto ponovno povabijo s seboj.

Vzgojitelji: Miha, Boris, Eva in Ana

Med 6. 7.in 11. 7. 2022 smo izvedli projekt na Pohorju. Ruška koča je bila super gostiteljica, saj smo teden dni preživeli na čudoviti lokaciji, hrana je bila zelo okusna, sobe pa zelo prostorne. Planinske poti na Pohorju ponujajo veliko možnosti krajših ali daljših izletov in vodijo do številnih naravnih znamenitosti, potokov, slapov in jezer. Obiskali smo Framski slap in slap Šumik, Črno jezero, osvojili Žigartov vrh, prehodili mnogo okoliških poti in med potjo spoznavali, da je hoja ob dobri družbi zelo prijetna aktivnost. Zgradili smo tudi hiške palčkom, ki so nam v zahvalo naslednji dan v gozdu pustili sladkarije. Premagali smo strah pred višino, saj smo se po varovani poti spustili do slapa, se z gondolo povzpeli na vrh Pohorja in občudovali prekrasno pokrajino pod nami. Privoščili smo si tudi poletno sankanje in zelo uživali v adrenalinski vožnji. Po Mariboru smo se zapeljali z vlakcem in si tako na najboljši način ogledali mesto. Ob slabem vremenu smo si čas krajšali z družabnimi in socialnimi igrami ter z zanimanjem poslušali predavanje alpinista in lovca. Otroci in mladostniki so vsako jutro tekli, po kosilu brali knjige, ob večerih pa pisali dnevnike, v katere so zapisali marsikatero novo naučeno modrost, ki so se je naučili tekom projekta.

Vzgojitelji: Luka, Sara, Lurd in Tamara

Ljubljana, 15. 7. 2022

Od 21. do 25. svečana je na Arehu potekalo tradicionalno zimovanje SC MDMB. Udeležilo se ga je devetnajst neustrašnih in smuke željnih duš s petimi, energije prepolnimi, učitelji smučanja-vzgojitelji-bralci pravljic-animatorji… Karavana belih vozil je v ponedeljek, v dopoldanskem času krenila proti Pohorju. Po namestitvi v Ruški koči in obilnem kosilu je bil že čas za popoldansko smuko, za nekatere pa za prve smučarske korake. V naslednjih dneh se je dvakrat dnevno smučalo, v popoldanskem času pa so se izvajale razne druge dejavnosti: obisk lovca, planinca, pohod, asociacije in še in še.  Pripetil se je tudi obisk UKC Maribora, kjer pa so zdravniki diagnosticirali le ranjen ponos. Vreme je bilo odlično, sončno, vse do petka, ko nas je presenetil pravi snežni metež. Takrat že vsi utrjeni smučarji so se najprej spopadli na smučarski tekmi in pokazali svoje veščine, nato pa nazdravili z vročo čokolado in pregnali utrujenost. Bela karavana se je v SC MDMB vrnila v popoldanskih urah v petek, s kopico zadovoljnih in nasmejanih duš.

Vzgojitelji: Miha, Luka, Boris, Tatjana in Leja

Tretji teden avgusta je 12 otrok ob spremstvu vzgojiteljev Ane, Jana in Andreje preživelo v prečudoviti Dolini Soče. Teden je bil zapolnjen z aktivnostmi in doživetji. Obiskali smo Tolminska korita, se skozi 100 m kamniti rov povzpeli do ruševin utrdbe Fort Hermann, si ogledali razstavo v Trdnjavi Kluže, občudovali enega najlepših slovenskih slapov, slap Kozjek, se kopali v 13℃ hladni Soči (brrrr) in nekoliko toplejši Nadiži, ter teden zaključili z dopoldanskim spustom z rafti po smaragdni reki in njenih brzicah ter popoldnevom preživetim v pustolovskem parku. Naše pustolovščine je spremljalo celotedensko snemanje avtorskega filma o zakleti šoli, pri katerem so navdušeno sodelovali vsi otroci. Tabor smo zaključili v petek popoldne, ko smo se polni novih vtisov in prijetno utrujeni vrnili v Dom.

Iskreno se zahvaljujemo g. Alešu Grašku in Rotary klubu Ljubljana – Emona, ki sta nam prostorsko in finančno v celoti zagotovila naše bivanje v Soči ter poskrbela, da smo imeli priložnost vsak dan znova uživati v kulinaričnih dobrotah Kmetije Jelinčič. Iz srca hvala tudi g. Viljamu Kvaliću, direktorju Turizma Doline Soče, ki nam je omogočil proste vstope za vse obiske in oglede naravnih in kulturnih znamenitosti na našem taboru.

Vzgojitelji: Ana, Andreja in Jan

Od 26.7. do 30.7. 2021 je skupina 13 otrok in 3 vzgojiteljev preživela na počitniškem taboru v Radencih na Kolpi. Bivali smo v CŠOD Radenci. Imeli smo lepo sončno vreme, zato smo vsak dan aktivno preživeli v čudoviti naravi: kopanje v Kolpi, igra nogometa ali odbojke na mivki, kolesarjenje, pohodništvo, plezanje, lokostrelstvo. Ob večerih pa smo se hladili s sladoledom.

Ljubljana, 13.8.2021

Na pot proti Varšavi (Poljska), kjer je 24. 7. 2021 potekalo 12. poljsko nogometno državno prvenstvo z mednarodno udeležbo (Slovenija, Portugalska) smo se odpravili 22. 7. 2021 v zgodnjih jutranjih urah. Nogometno ekipo Mladinskega doma Malči Beličeve (MDMB) je sestavljalo 7 otrok in 2 pedagoga. Pot je zaradi prometne gneče trajala nekoliko dlje. Pred hotel Ibis (Varšava, Poljska), kjer smo bili nastanjeni smo prispeli proti večeru. Sledila je namestitev v hotel, sprehod v okolici hotela, večerja in nočni počitek. V petek, 23. 7. 2021 smo po zajtrku opravili nogometni trening, popoldan pa se odpravili proti centru Varšave, kjer smo si ogledali novi in stari del mesta ter Kopernikov znanstveni center. Za obisk slednjega nam je karte podarilo slovensko veleposlaništvo v Varšavi, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. V soboto, 24. 7. 2021 se je ob 9.00 z otvoritveno slovesnostjo začelo nogometno prvenstvo. Tekme skupinskega dela (4 skupine po 7 ekip) so potekale med 9.30 in 15.00. Odigrali smo 6 tekem in zebeležili 2 zmagi in 4 poraze. Po skupinskem delu smo si ogledali tekme osminefinala, četrtfinala, polfinala in finala. Zvečer smo se spoznali s slovensko veleposlanico go. Boženo Forsnarič Boroje in g. Miranom Šobo ter se udeležili zaključne prireditve nogometnega prvenstva. V nedeljo, 25. 7. 2021 smo se na pot proti MDMB odpravili v zgodnjih jutranjih urah. Pot je potekala brez večjih posebnosti. Za zaključek smo v celjskem McDonald’s-u kosili in tako zaključili naše druženje oz. nogometno dogodivščino.

Pri udeležbi na 12. poljskem nogometnem državnem prvenstvu z mednarodno udeležbo so nas podprli Nogometna zveza Slovenije, NK Olimpija in KK Cedevita Olimpija. Vsem se za podporo iskreno zavaljujemo!

Pretekli teden smo preživeli na turistični kmetiji Obolnar. Projekta se je udeležilo 12 otrok in mladostnikov ter 3 vzgojitelji. Teden smo preživeli zelo aktivno. Vsak dan smo tekli, brali in pisali dnevnik. Ogledali smo si risanko o Robin Hoodu in tekom celega tedna razvijali robinhoodske veščine. Naučili smo se izdelovati loke in zakuriti ogenj, jahali smo konje, osvojili Kum in odšli na pohod na Zaplaz. Obiskali smo tudi gozdni samostan Samanadipa in ranč Aladin. V prostem času smo veliko časa preživeli v bazenu in se igrali športne ter socialne igre. V petek popoldne smo s projektom zaključili in se polni novih doživetij vrnili nazaj v Ljubljano.

Vzgojitelji: Sara, Luka in Tamara

Ljubljana, 17.7.2021

Letos je tabor v Kranjski Gori potekal nekoliko hitreje, zato smo se prva dva dni pridružili Chorchypu in njegovi ekipi Samurajev, učili smo se osnov borilnih veščin in veliko telovadili. Od ponedeljka naprej je sledil angleško obarvan tabor, kjer smo se preko raznih delavnic in sproščenega pogovora učili angleščine. Še posebej radi smo se pogovarjali in družili z Erasmus študentko Jessico, ki prihaja iz ZDA in zelo lepo govori angleško. Delavnice in aktivnosti se bile pestre, na voljo smo imeli: športne, pogovorne, ustvarjalne ali novinarske delavnice.  Vsak dan smo se hladili in uživali ob jezeru Jasna, kjer nam dodatnih aktivnosti ni zmanjkalo, saj smo lahko spuščali Drone, sup-ali, delali milne mehurčke in skakali iz stolpa.
Uživali smo ob večernih aktivnostih, ki so bile vsak dan drugačne: filmski večer, večer ob ognju, šov talentov in  plesni večer.
Na poti do doma nas je čakala še zadnja skupna aktivnost – poletno sankanje po 1500 m dolgi progi, ki se imenuje Besna pehta.
Od tabora v Kranjski Gori smo se zelo težko poslovili. Stkali smo veliko prijateljskih vezi in se v soboto, 3.7.2021, polni vtisov vrnili v Dom.
Vzgojiteljica: Nastja
Ljubljana, 18.7.2021

V šolskem letu 2020/2021 smo sodelovali v košarkarskem projektu “ONE TEAM”, skupaj s košarkarskim klubom CEDEVITA OLIMPIJA. Zaradi epidemioloških ukrepov smo v “mehurčku” izvedli 10 delavnic, kjer smo ob košarkarskih veščinah, razvijali tudi socialne veščine (komunikacijo, empatijo, postavljanje ciljev, sodelovanje, upoštevanje navodil, sprejemanje pravil, itd.). Ob koncu delavnic smo se preko ZOOM srečanj družili s predstavniki KK Cedevita Olimpija in košarkarjem Alenom Hodžićem. Poleg aktivnosti na parketu smo si ogledali tudi košarkarske tekme (zaradi ukrepov kar preko interneta).

Ljubljana, 18. 6. 2021

 

V sredo, 4.11.2020, smo v času podaljšanih jesenskih počitnic zaradi epidemije koronavirusa, otroci in vzgojitelja začeli s košarkarskimi delavnicami v projektu “ONE TEAM”, v sodelovanju s KK Cedevita Olimpija. Najprej smo imeli spoznavno ZOOM konferenco s predstavniki kluba in košarkarjem Alenom Hodžićem, nato pa smo v telovadnici z igro in gibanjem pridobivali košarkarske spretnosti ter socialne veščine (sodelovanje).

Ljubljana, 7. 11. 2020

Letošnje poletje, ki je bilo v znamenju korona virusa, je skupina 11 otrok (5 deklet in 6 fantov), od ponedeljka, 27. 7. 2020 do petka 31. 7. 2020, preživela na taboru v Bohinju. Bivali smo v domu CŠOD Bohinj. Imeli smo lepo sončno vreme, zato smo bili vsak dan športno aktivni, saj smo se veliko kopali, kolesarili, supali, hodili na krajše pohode (Slap Savica, korita Mostnice) in veslali s kanujem. Ob večerih smo se sladkali s sladoledi. Letošnji tabor je bil poseben tudi zato, ker smo v domu CŠOD morali nositi zaščitne obrazne maske.

Ljubljana, 30. 8. 2020

 

Od 12. 7. do 18. 7. 2020 smo se udeležili razgibanih angleških počitnic, ki so potekale v Kranjski Gori, v počitniškem domu vila Šumica. Program je bil sestavljen iz športnih in ustvarjalnih dejavnosti. Skozi igro, pesmi, pisanje in druženje smo spoznavali angleški jezik in se ob tem zelo zabavali.
Nekajkrat smo se odpravili do jezera Jasna, kjer so najpogumnejši plavali in skakali v vodo, ostali pa so na kopnem pletli zapestnice in se nastavljali sončnim žarkom. Športne aktivnosti so zajemale tudi pohod na Krnico, na katerem ni manjkalo zanimivih izzivov in nalog, pa tudi lepih razgledov ne.
Otroci so imeli na voljo različne tematske delavnice (novinarske, plesne, naravoslovne, ustvarjalne), ki so jih sami izbrali in na koncu predstavili svoj prispevek. Pri tem so združili prijetno s koristnim, saj so ob ustvarjanju obnovili znanje angleškega jezika, osvojili nove veščine in izrazili svojo kreativnost.
Ob večerih smo se zabavali in družili ob glasbi na prostem in razgledu na gore ter zvezde. Imeli smo tudi “Talent show”, kjer so se predstavili raznoliki talenti z zabavnimi nastopi.
Letošnji angleški tabor je preko poučnih in kreativnih dejavnosti spodbudil druženje in sodelovanje otrok ter tako omogočil prijetno preživljanje počitnic v naravi.
Ljubljana, 30.8.2020

Začetek poletnih počitnic smo otvorili s taborom na Turistični kmetiji Obolnar. 15 otrok in mladostnikov ter 3 vzgojitelji smo teden preživeli zelo aktivno. Vsak dan smo tekli, telovadili in se kopali v bazenu. Vmes smo opravili še pohod na Zaplaz in osvojili Zasavski Triglav – Kum (1220 m). Šli smo na obisk v gozdni samostan Samanadipa in jahali konje na Ranču Prebil. Pridobivali smo znanje o lokostrelstvu in delu z živalmi, spoznali življenje v naravi in se naučili postaviti ogenj. Praznovali smo tudi dva rojstna dneva, se v prostem času igrali družabne igre in izdelovali zapestnice. Teden je hitro minil, odšli smo z novimi spoznanji in veščinami ter pripravljeni na preostanek počitnic.

Vzgojitelji: Sara, Luka in Tamara

Ljubljana, 12.7.2020

S skupino 14 otrok smo se v ponedeljek, 17. 2. 2020 zjutraj odpravili na zimovanje na Ruško kočo na Arehu, ki je trajalo do petka, 21. 2. 2020. Tekom zimovanja smo izvedli osem smučarskih dejavnosti, vključno s smučarsko tekmo, en poznopopoldanski pohod po Pohorju in osem drugih dejavnosti: predavanja o FIS pravilih, lovca o živalih na Pohorju, naravi na Pohorju in splavarstvu ter kviz Male sive celice na temo FIS pravil, predstava čarovnika, igra asociacij in video analiza smučanja. Teden je ob lepem vremenu, intenzivnem urniku in zanimivih dejavnostih hitro minil. Nekateri otroci, tisti najbolj navdušeni pa so svoje mesto za zimovanje že rezervirali za prihodnje šolsko leto. Spodnje fotografije prikazujejo nekaj utrinkov z zimovanja na Arehu.

V ponedeljek, 2. 12. 2019 se je skupina 7 otrok in 3 vzgojiteljev iz Mladinskega doma Malči Beličeve udeležila pohoda Smlednik – Vrba (42 km), ki ga je VIZ Smlednik organiziral 21. zapovrstjo. Skupina je prvi del poti, Smlednik – Kranj (12 km), izpustila in se pohodu priključila v Kranju, kjer je najprej sledil ogled Prešernovega muzeja, nato, v Mestni občini nagovor podžupana Kranja in zajtrk, v Prešernovem gaju pa se je odvil krajši kulturni program v spomin na Franceta Prešerna. Pohodna pot je iz Kranja vodila mimo Nakla, Bistrice, Podbrezij in Posavca, kjer je bilo organizirano kosilo in daljši počitek.  Pot do Vrbe je potekala še mimo Brezij, Črnivca in Zapuž. Pohodnike je celotno pot spremljalo deževno vreme. Dolgo pot in neugodne vremenske razmere pa so premagovali z vztrajnostjo oz. močjo volje. V video posnetku si lahko ogledate utrinke s pohoda.

Priprave na jadranje v sklopu mednarodnega projekta Mirno morje so se začele veliko pred odhodom na dejavnosti, zajemale niso le udeležencev, ampak slehernega delavca v Mladinskem domu Malči Beličeve (MDMB). Čeprav se športno-doživljajskih dejavnosti v okviru jadranja Mirno morje vsako leto udeležita dve skupini iz MDMB, se je to leto, v okviru projekta EU in intenzivne športno-doživljajske skupine MDMB, jadranja udeležila še tretja skupina otrok in vzgojiteljev.

Skupine so se v soboto, 14. 9. 2019, v jutranjih urah, skupaj s skiperji Miranom, Dušanom in Janezom odpravili na pot proti marini v Kašteli pri Splitu. Po dolgi vožnji in dveh postankih so pozno popoldan prispeli v marino, kjer so najprej prevzeli barke.

Vsak naslednji dan, vse do odhoda, so se zbujali ob 6.30 in ob 7.00 odšli na jutranji tek, ki je trajal približno uro. Dneve so nato nadaljevali s skupinskim sestankom, kjer so dogovorili potek dneva in določili dnevne naloge. Večerna srečanja so bila namenjana branju knjig, pisanju dnevnika, izmenjavi izkušenj in analizi dogodkov dneva. Dopoldneve in popoldneve so izkoristili za jadranje, kopanje in skupinske dejavnosti, ki so jih organizirali sami, ali pa so se jih udeležili v marinah Rogoznica, Trogir in Kaštela, kjer so za organizacijo dejavnosti – skupni piknik na plaži, risanje zastave, skupinsko sestavljanje stolpa s pomočjo vrvic, delavnica prve pomoči, vožnja z invalidskimi vozički, igra Iskanje skritega prijatelja idr. – poskrbeli glavni organizatorji. Uradno se je projekt Mirno morje zaključil v četrtek, 19. 9. 2019 dopoldan s hkratnim izplutjem 110 jadrnic in eno urno vožnjo v krogu po splitskem zalivu.

Zadnja dva dni – četrtek (popoldan) in petek, do sobotnega odhoda, so bili zaradi močne burje privezani v marini v Kašteli. Čas so namenili ogledu okoliških naselij, družabnim igram, kopanju in pospravljanju jadrnice ter pripravam na odhod. V soboto, 21. 9. 2019 so s projektom, v pozno popoldanskih urah, prijetno utrujeni od intenzivnega sobivanja na malem prostoru in polni novih izkušenj, zaključili.

Med 11. in 15. julijem 2019 je v Varšavi potekalo svetovno nogometno prvenstvo med mladinskimi domovi in vzgojnimi zavodi, ki se ga je udeležila tudi ekipa Mladinskega doma Malči Beličeve (MDMB). Ekipa se je na prvenstvo pripravljala celotno šolsko leto 2018/2019 pod budnim očesom Pavla Šinkovca in Branka Lorenčiča, strokovnih delavcev MDMB. V sklopu priprav pred prvenstvom se je ekipa udeležila nogometnega turnirja v Nemčiji in na Hrvaškem, odigrala pa je tudi nekaj prijateljskih tekem z vzgojitelji MDMB, študenti Univerze v Ljubljani in gostujočo ekipo iz Hrvaške. Otroci so treninge in tekmovanja odlično sprejeli. V video posnetku si lahko ogledate utrinke ekipe MDMB s prvenstva, na tej povezavi pa utrinke celotnega prvenstva.

V času od 7. 7. do 13. 7. 2019 smo se skupina petnajstih otrok in spremljevalki: mobilna socialna pedagoginja Dijana in prostovoljka vzgojiteljica predšolskih otrok ter študentka zakonske in družinske terapije Katja, odpravili na sedaj že tradicionalni angleški tabor v Kranjsko Goro. Stanovali smo v čudoviti Vili Šumici. Kljub nespodbudni vremenski napovedi in dejstvu, da je skoraj vsak dan vsaj malo deževalo, smo se imeli zelo lepo. Uživali smo v prelepi naravi, se kopali v jezeru Jasna, tam supali,  hodili na pohode, iskali zaklad, tekmovali v zanimivih igrah, se veliko igrali in pogovarjali ter se družili z vrstniki iz vse Slovenije. Ob vsem tem so se otroci sproti tudi učili in utrjevali konverzacijo v angleškem jeziku. Otroci so najbolj pohvalili vzgojitelje, hrano in to, da smo se veliko kopali. Vsako jutro so nestrpno pričakovali pošto, med prostim časom pa so pisali sporočilca in lepe misli za druge. Zvečer smo imeli disko, kurili smo taborni ogenj ali imeli čisto pravi movie night s kokicami. Teden je še prehitro minil, nazaj smo se vrnili zadovoljni in polni novih vtisov, z upanjem, da se bomo naslednje leto spet lahko udeležili tabora. Zahvaljujemo se Zvezi prijateljev Mladine in njihovim strokovnim, prijaznim in dobro voljnim vzgojiteljem, ki so poskrbeli, da smo se na taboru dobro počutili in zelo zabavali.

Ljubljana, 9.9.2019

Tabora v Brežicah se je udeležilo 10 otrok (Anastasija, Karmen, Katja, Kely, Kevin, Larisa, Maya, Rok, Stella, Žan). Tabor je bil športno obarvan. Otroci so se udeležili pohoda na Bohor in Sv. Vid, lovili ravnotežje na supih, predvsem pa skakali in plavali, tako na naravnih kopališčih na Krki (Kostanjevica na Krki, Grič) kot tudi v bazenih Term Čatež. Poskrbeli smo tudi za sladkanje; otroci so si v Čokoladnici na Brestaniškem gradu izdelali čokoladne lizike ter si grad tudi ogledali. Zgodovina gradu jih je pritegnila, saj so vodiču postavljali ogromno vprašanj in ves čas aktivno sodelovali. Otroci so si bili ob zaključku soglasni, da jim je bilo najboljše druženje v naravi ob reki Krki. V Ljubljano smo se vrnili prijetno utrujeni, ampak z nasmehi na obrazih.

Vzgojiteljice: Andreja, Kristina, Sandra, Urša

Ljubljana, 6.8.2019 

V tednu med 25. 02. in 1. 3. 2019, smo se velika skupina otrok, skupaj s petimi vzgojitelji odpravili na smučanje na Ruško kočo na Arehu. Tekom zimovanja smo izvedli več dejavnosti, vključno s smučarsko tekmo, večerom socialne igre, bilo je nekaj šahovskih večerov, en poznopopoldanski pohod po Pohorju in mnogo drugih dejavnosti (predavanje o FIS pravilih, predavanje o alpinizmu v Himalaji, predavanje o astronomiji, izveden je bil tudi kviz, kjer so naši otroci bili pomešani v skupine z drugimi otroci iz osnovne šole v Mariboru). Vsak večer smo naredili tudi refleksijo celotnega dne. Na zimovanju nas je prav tako obiskal ravnatelj.

Kot naročeno je vseh pet dni bilo sončno vreme. Vzgojitelji smo otroke na smučišču razdelili v pet skupin, tako da se je res vsak izmed vzgojiteljev lahko posvetil svoji skupini ter skupaj z njimi izpilil smučarsko znanje. Po besedah otrok jim je ta način dela ustrezal. Všeč jim je tudi bilo, da je tista najbolj napredna skupina lahko pomagala drugim skupinam, ki so rabili pomoč pri kakšni vaji. Pozno popoldanskih in večernih dejavnostim so se, kljub pomanjkanju energije, z veseljem udeleževali. Najbolj všeč jim je bilo predavanje o astronomiji in predavanje o alpinizmu v Himalaji. Astronominja je otrokom poleg vesolja in planetov našega osončja, zelo nazorno, z vključitvijo otrok, prikazala lunine mene ter lunin in sončev mrk. Otrokom pa so ob njihovih predavanjih žarele oči. Teden zimovanja je ob intenzivnih in zanimivih dejavnostih hitro minil, vrhunec zimovanja pa so otroci doživeli na smučarski tekmi, kjer so čisto vsi otroci oblekli tekmovalne drese, štartali, vozili med količki in zaključili z vožnjo kot pravi tekmovalci. Nastopanje na tekmi je bilo za njih »noro« doživetje. Ob zaključku zimovanja povedo, da so uživali, nekateri med njimi pa so želeli svoje mesto rezervirati že za prihodnje zimovanje. Ob prihodu domov smo vsem razdelili tudi diplome ter jih pohvalili za njihovo vztrajnost, pomoč in sodelovanje tekom zimovanja.

Vzgojitelji, ki smo jih spremljali: Amadea, Boris, Dejan, Jasmina, Luka D. 

Ljubljana, 12. 3. 2019

Ko so vsi nameščeni uspešno opravili letnik, smo 27.6.2018 pospravili obe stanovanji, nato pa se je skupina treh mladostnic, enega mladostnika in treh vzgojiteljic 28.6.2018 zjutraj odpravila novim dogodivščinah naproti. Pred hostlom v Kopru smo parkirali okoli 10. ure, se razpakirali in se nato odpravili na sprehod ob obali. Odšli smo tudi do zvonika ter se pogumno povzpeli do vrha. Nagrajeni smo bili s čudovitim razgledom na okoliške kraje. V stolpu smo bili priča tudi glasnemu zvonjenju enega najstarejših zvonov pri nas. Kot pravijo domači viri, je bilo njegovo zvonjenje od nekdaj izmed vseh zvonov v okolici najbolj zveneče. Po vrnitvi v naš začasni dom smo si skuhali okusne testenine, si nabrali novih moči in se nato odpravili na voden ogled Pretorske palače. Po koncu smo srečali tudi koprskega župana Borisa Popoviča. Ker imamo v skupini pogumne mladostnike, so se kaj hitro dogovorili za skupno sliko, ki smo jo s seboj odnesli kot spomin na naše zaključni izlet.

Junijske temperature so bile prijetne, zato smo si privoščili tudi osvežitev (v sicer precej mrzlem) morju- prvi dan v Kopru in drugi dan v Piranu, odšli na sladoled, si privoščili daljši večerni sprehod in raziskovanje mesta, obiskali koprsko tržnico, nato pa se naslednje jutro odpravili še proti Piranu. Tam smo si ogledali Občinsko palačo, staro mestno Ložo, Benečanko, Tartinijev spomenik in hišo ter se povzpeli na mestno obzidje. Izpustili nismo niti Aquariuma, kjer smo se čudili vsem malim in velikim podvodnim vrstam.  Na koncu smo morali narediti še primerjavo, ali imajo boljši sladoled v Kopru ali Piranu. Nismo se mogli odločiti. Oba sta bila odlična. Dan smo zaključili z druženjem ob pizzi ter se nato odpravili na doooolge počitnice.

Ljubljana, 4.3.2019

Od 15.9. do 22.9. 2018 je 2. skupina, 8 otrok in dva vzgojitelja preživela nepozabna doživetja na jadranju v južni Dalmaciji, v okviru mednarodnega projekta Mirno more 2018. Z jadrnico smo obiskali Rogoznico, Trogir, Šolto, Split in Brač. V poletnem soncu in maestralu smo uživali v morskih radostih, sončenju, plesu, lovljenju rib in sladkanju s sladoledom.

Spremljevalci 2. skupine: vzgojitelja Katja in Dejan. 

Ljubljana, 2. 2. 2019

Od 23. 7. do 27. 7. 2018 je skupina 6 otrok in dveh vzgojiteljev preživela počitnice v Bohinju. Bivali smo v CŠOD Bohinj. Uživali smo v toplem poletnem vremenu. Poleg vsakodnevnega kopanja v jezeru, smo tudi kolesarili ob jezeru, veslali v kanuju, se vozili s supi, obiskali vintgar Mostnice in Slap Savico ter se sladkali s sladoledom.

Spremljevalci: Vzgojitelji: Luka D., Dejan, Boris.

Ljubljana, 1. 2.2019

15. 7. – 21. 7. 2018  je skupina 13-ih otrok odšla na enotedenske Razgibane angleške počitnice v Kranjsko Goro, ki jih že vrsto let organizira Zveza prijateljev mladine Moste-Polje. Otroci so preko dejavnosti krepili svoje gibalne in ustvarjalne sposobnosti, samozavest in socialne veščine. Program je omogočil raziskovanje talentov, krepitev kompetenc, osvajanje novih veščin in novega okolja. Skozi pesmi, pisanje in druženje so vadili in spoznavali angleški besedni zaklad in ob tem so se neizmerno zabavali. Vsi udeleženci so bili na taboru brezplačno.

Vzgojiteljica Kristina K. opisuje: “Vsako jutro smo se prebujali ob jutranji telovadbi in si dober dan zaželeli ob jutranjem krogu. Dopoldneve smo si krajšali s športnimi aktivnostmi, med katerimi so bile igre z žogami, pohod, lov za izgubljenim zakladom ter Olimpijske igre z olimpijskim ognjem, himno, zastavo. Eno dopoldne nas je obiskal tudi Mali Tehnoved, ki nam je pomagal sestaviti robotke, s katerimi smo se nato pomerili v robotskem tekmovanju. Po počitku, med katerim smo lahko utrjevali znanje angleškega jezika s tujejezičnimi vzgojitelji, smo odhajali k jezeru Jasna. Čas smo si krajšali z igranjem družabnih iger, najpogumnejši med nami pa so se zabavali tudi s skakanjem v mrzlo jezero, SUPanjem in plavanjem. Zelo pestri so bili tudi naši večeri. Na željo otrok smo kar dvakrat zakurili kres, kjer smo ob spremljavi kitare in petja spekli kruh. V Kinu pod zvezdami smo si ogledali risanko, imeli večerni piknik z lastnim žarom, svoje talente pa so otroci lahko pokazali na šovu Kranjska Gora ima talent. “

Otroci so v zabavnem vzdušju spletli nova prijateljstva in si bili enotni, da so počitnice minile prehitro. 

Spremljevalci: vzgojiteljica Kristina K. in študentka na praksi Sandra

Ljubljana, 1. 2. 2019

S skupino otrok smo se v soboto, 17. 11. 2018 zgodaj zjutraj z avtomobili zapeljali do Pokljuke, odkoder smo se odpravili na pohod na Blejsko kočo (1630 višinskih metrov) in Mrežce (1965 višinskih metrov). Pohodu se je priključila tudi deklica iz druge skupine, ki je sama izrazila željo po udeležbi na pohodu. Blejska koča se nahaja ob robu planine Lipanca, kjer se razprostira razgled na Pokljuške gozdove in vrhova Mrežce ter Lipanski vrh, ki obdajata omenjeno planino. Pohod so otroci, kljub predvidenem naporu, z navdušenjem pričakovali, saj smo jih pred pohodom seznanili, da bodo na poti videli Triglavski dom na Kredarici in Triglav. Na pohodu nas je spremljalo sončno in vetrovno vreme z nizkimi temperaturami, ki so bile pod lediščem. Kljub nizkim temperaturam nas je na poti do vrha Mrežce grela hoja in topel čaj, ki smo ga spili ob postanku v Blejski koči. Tik pod vrhom Mrežce smo naredili krajši postanek na mestu, kjer se vidi Triglav in pot nadaljevali do rahlo zasneženega vrha. Po nekaj fotografijah in malici smo zaradi mrazu in vetra hitro nadaljevali pohod po isti poti v dolino, vmes pa smo se ustavili še na kosilu v Blejski koči. V Mladinski dom Malči Beličeve smo prišli v pozno popoldanskih urah. Do večera smo s skupino naredili še nekaj voščilnic, izmenjevali vtise s pohoda, pisali dnevnik in brali knjige.

V jutranjem času naslednjega dne smo se odpravili v Woop – trampolin park, kjer smo izvedli 90 minut vodene vadbe na malih in velikih prožnih ponjavah pod vodstvom gimnastične učiteljice. Otroci so se na vadbi naučili salto v smeri naprej in nazaj z doskokom v jamo s penami, lovili ravnotežje pri hoji po napeti vrvi, premagati pa so morali tudi strah pri skoku iz približno 4 metrov visokega zidu in doskoku na posebno napihljivo blazino. Najbolj pa jih je utrudilo igranje igre Med dvema ognjema na več malih prožnih ponjavah. Popoldan so otroci preživeli pod vtisi Woop-a, najbolj ponosni pa so bili na naučeno salto v smeri nazaj in premagan strah pri skoku z višine. Dan smo zaključili z ogledom košarkarske tekme državnega prvenstva med Olimpijo in Rogaško Slatino.

Športno-doživljajske dejavnosti smo izvedli v sodelovanju s Strokovnim centrom za obravnavo otrok in mladostnikov s ČVM.

Priprave na jadranje v sklopu mednarodnega projekta Mirno morje so se začele veliko pred odhodom na dejavnosti, zajemale niso le udeležencev, ampak slehernega delavca v Mladinskem domu Malči Beličeve (MDMB). Čeprav se športno-doživljajskih dejavnosti v okviru jadranja Mirno morje vsako leto udeležita dve skupini iz MDMB, se je to šolsko leto, v sodelovanju Strokovnega centra za obravnavo otrok in mladostnikov s ČVM ter intenzivne športno-doživljajske skupine MDMB, jadranja udeležila tudi tretja skupina otrok in vzgojiteljev.

Skupine smo se v soboto, 15. 9. 2018, v jutranjih urah, skupaj s skiperji Miranom, Dejanom in Janezom odpravili na pot proti marini v Splitu. Pred tem smo se ustavili v parku Tivoli, kjer nas je nagovoril župan mestne občine Ljubljana, g. Zoran Jankovič. Po nagovoru in kratkem neformalnem druženju smo se odpravili na dolgo pot proti morju. Po dolgi vožnji in dveh postankih smo pozno popoldan prispeli v marino, kjer smo najprej prevzeli barke. Sledilo je pripravljanje barke, tako da nam za dejavnosti, razen sprehoda po središču Splita in ogledu starega mestnega jedra z Dioklecijanovo palačo, ni ostalo dosti časa.

Vsako jutro smo se zbujali med 6.00 in 6.30 in odšli na jutranji tek, ki je trajal približno uro. Dneve smo nato nadaljevali s skupinskim sestankom, kjer smo dogovorili potek dneva in določili dnevne naloge. Večerna srečanja so bila namenjana pisanju dnevnika, izmenjavi izkušenj in analizi dogodkov dneva. Dopoldneve in popoldneve smo izkoristili za jadranje, kopanje in skupinske dejavnosti, ki so smo jih organizirali ali pa smo se jih udeležili v marinah Rogoznica, Trogir in Kaštela, kjer so za organizacijo dejavnosti – risanje zastave, skupinsko sestavljanje stolpa s pomočjo vrvic, delavnica prve pomoči, vožnja z invalidskimi vozički, igra Iskanje skritega prijatelja idr. poskrbeli glavni organizatorji. S skupino smo se udeležili tudi otvoritvene prireditve, kjer nas je nagovoril bog morja Pozejdon, in zaključne prireditve, kjer je pet otrok iz skupine pripravilo plesno točko. Uradno se je projekt Mirno morje zaključil v četrtek, 20. 9. 2018 dopoldan s hkratnim izplutjem 105 jadrnic in eno urno vožnjo v krogu po splitskem zalivu.

Zadnja dva dni, do sobotnega odhoda smo z jadrnico prosto pluli. Večino časa je bilo namenjenega kopanju in skupinskim povezovalnim dejavnostim. V soboto, 22. 9. 2018 smo s projektom v pozno popoldanskih urah, prijetno utrujeni od intenzivnega sobivanja na malem prostoru in polni novih izkušenj, zaključili.

Športno-doživljajske dejavnosti smo izvedli v sodelovanju s Strokovnim centrom za obravnavo otrok in mladostnikov s ČVM.

S skupino otrok smo se v četrtek, 5. 7. 2018 odpravili na športno-doživljajski projekt v Brežicah, ki je trajal 7 dni, do srede, 11. 7. 2018. Tekom projekta smo izvedli devet dejavnosti, od tega tri celodnevne – kopanje v Termah Čatež in več poldnevnih, kot so vožnja z raftom po Krki, kopanje v naravnem kopališču Žužemberk, pohod na Šentvid, pohod na Bohor, kopanje v Klunovih toplicah in ogled Kostanjeviške jame. Otroci so najbolj uživali v Kostanjeviški jami in vodnih dejavnostih, največji napor pa jim je predstavljal pohod na Bohor. Po intenzivnem tednu smo domov odšli prijetno utrujeni in z nasmehi na obrazih.

S skupino otrok smo se v petek, 1. 6. 2018 popoldan odpravili na športno-doživljajski vikend, ki je bil namenjen kolesarjenju in pohodništvu. Poleg tega pa smo nekaj časa preživeli na športnih površina, kjer smo igrali nogomet, odbojko na mivki in izvajali akrobacije na mali prožni ponjavi.

Športno-doživljajske dejavnosti smo pričeli s kolesarjenjem od Mladinskega doma Malči Beličeve do železniške postaje Ljubljana, od koder smo se z vlakom prepeljali do Višnje Gore. Pot smo nato s kolesi nadaljevali skozi Ivančno Gorico, Radohovo vas, Šentlovrenc, Krtino, Malo Loko, Zagorico pri Čatežu, Dolenjo vas pri Čatežu in po 30 kilometrih prispeli do turistične kmetije Obolnar. Premagovanje vzponov otroke ni utrudilo. Po kolesarjenju in raztezanju so se zapodili na bližnje nogometno igrišče, kjer so pozno v večer igrali nogomet. Mukoma so pustili žogo in odšli na večerjo ter k počitku.

Naslednji dan smo se v dopoldanskem času odpravili na štiri urni pohod. Del poti smo prehodili po Levstikovi poti in se povzpeli na vrh Čateža, pot nadaljevali do romarske cerkve na Zaplazu in prehodili daljšo krožno učno pot po Zaplaških stezicah. Popoldanske in večerne dejavnosti so bile namenjene igranju nogometa, odbojke na mivki in akrobacijam na mali prožni ponjavi.

Zadnji dan, 3. 6. 2018 smo v jutranjem času odigrali nogometno tekmo, ob 11.00 pa začeli s kolesarjenjem do železniške postaje v Višnji Gori, od koder je sledila vožnja z vlakom do Ljubljane. Dejavnosti smo zaključili s čiščenjem in pospravljanjem kolesarke opreme ter analizo športno-doživljajskega vikenda. Otroci so na koncu evalvacije predlagali, da bi v naslednjem šolskem letu vožnjo z vlakom nadomestili s kolesarjenjem, in tako pot od Ljubljane do turistične kmetije Obolnar v celoti prekolesarili.

Športno-doživljajske dejavnosti smo izvedli v sodelovanju s Strokovnim centrom za obravnavo otrok in mladostnikov s ČVM.

S skupino otrok smo se v ponedeljek, 19. 2. 2018 zjutraj odpravili na zimovanje na Ruško kočo na Arehu. Tekom zimovanja smo izvedli šest smučarskih dejavnosti vključno s smučarsko tekmo, dve sankaški dejavnosti z drugimi dejavnostmi na snegu (kepanje, izdelovanje snežnih skulptur …), en poznopopoldanski pohod po Pohorju in sedem drugih dejavnosti (predavanje o FIS pravilih, predavanje lovca o naravi in živalih na Pohorju, predavanje o alpinizmu v Himalaji, predavanje o astronomiji in dva likovna natečaja). Zimovanje je obiskala tudi novinarka radia Maribor, ki je z otroki in enim pedagogom naredila krajše intervjuje.

Zimovanje je vseh pet dni zaznamovalo močno sneženje. Kljub zahtevnim vremenskim razmeram so otroci najraje bili na smučeh. Pozno popoldanskih in večernih dejavnostim so se, kljub pomanjkanju energije, z veseljem udeleževali. Najbolj všeč jim je bilo predavanje o naravi in živalih na Pohorju, predavanje o astronomiji in predavanje o alpinizmu v Himalaji. Prvo predavanje je pripravil lovec, ki je imel s sabo lovske trofeje. Te so lahko otroci tudi prijemali. Drugo predavanje je pripravila astronominja, ki je otrokom poleg vesolja in planetov našega osončja, zelo nazorno, z vključitvijo otrok, prikazala lunine mene ter lunin in sončev mrk. Tretje predavanje je pripravil alpinist, ki je v Himalaji osvojil nekaj osemtisočakov. Vsi trije so pripravili zanimiva predavanja na katerih so slikovito opisovali živali, dogodke in izkušnje. Otrokom pa so ob njihovih predavanjih žarele oči. Teden zimovanja je ob intenzivnih in zanimivih dejavnostih hitro minil, vrhunec zimovanja pa so otroci doživeli na smučarski tekmi, kjer so oblekli tekmovalne drese, štartali, vozili med količki in zaključili z vožnjo kot pravi tekmovalci. Večina otrok je prvič tekmovala. Nastopanje na tekmi je bilo za njih »noro« doživetje. Ob zaključku zimovanja povedo, da so uživali, nekateri med njimi pa so želeli svoje mesto rezervirati že za prihodnje zimovanje.

Športno-doživljajske dejavnosti smo izvedli v sodelovanju s Strokovnim centrom za obravnavo otrok in mladostnikov s ČVM.

S skupino otrok smo se v petek, 13. 10. 2017 popoldan odpravili na spoznavni športno-doživljajski vikend v Brežicah. Tekom vikenda smo izvedli pet dejavnosti: ogled gradu Brežice vključno z restavratorsko delavnico sestavljanja počenih lončenih posod, pohod po Čateževi energijski poti, učne ure, izdelovanje večnamenskih okrasnih posod in kopanje v Termah Čatež. Med vikendom, so se tekom dejavnosti začele kazati zasnove sodelovanja in medvrstniške pomoči, kar običajno v stresnem okolju (med tednom) skupina ne zmore. Na pohodu so otroci dali pobudo za nabiranje gob in kostanja, kar je načrtovan pohod znatno podaljšalo, vendar se je vložen čas “poplačal” na učnih urah, ko je večina otrok delal učinkovito, skupina treh pa si je med učnimi urami v odmaknjeni sobi medsebojno pomagala (razlaga snovi, spraševanje, pojasnjevanje …). Zadnji dan smo obiskali Terme Čatež. Pred vodnimi dejavnostmi smo izvedli plavalno preverjanje. Izkazalo se je, da je ena izmed deklet neplavalka. Spremljevalci smo sprejeli dogovor, da jo naučimo plavati. Učenje smo začeli sami, kmalu pa sta se učenju plavanja priključili dve dekleti, ki sta ponudili pomoč. Najprej sta pomoč nudili ob usmerjanju vzgojiteljev, kasneje pa samostojno. Pomoč pa so kasneje nudili tudi drugi otroci in dekle učili v manjših skupinah, v časovnih razmakih skozi cel dan. Po koncu dneva je samostojno preplavala 15 metrov z dajanjem glave pod vodo in izdihovanjem pod vodo, kar je bil zanjo velik uspeh, saj jo je bilo na začetku strah vode. Po koncu vikenda smo z otroki nekaj časa namenili refleksiji. Otroke smo povprašali o razlogih za takšna (pozitivna) vedenja. Razlogov natančno niso znali opredeliti, so pa povedali, da so bili ob dejavnostih sproščeni, izpostavili pa so tudi, da jim veliko pomeni menjava okolja. Takšna vedenja so prenesli tudi v začetek tedna.

Športno-doživljajski vikend smo izvedli v sodelovanju s Strokovnim centrom za obravnavo otrok in mladostnikov s ČVM.

Trije vzgojitelji smo se konec avgusta skupaj z desetimi otroki odpravili morskim doživetjem naproti.

Vreme nam je dobro služilo in raziskali smo Trogir, Split in obalo proti Makarski, kjer smo se ustavili in osvežili v Omišu in na plaži v Breli.

Športno-pohodniškega tabora se je udeležilo 6 otrok in dva vzgojitelja. V lepem vremenu smo se kopali v jezeru, veslali v kanuju in na supih, plezali pod Skalco, kolesarili okoli jezera, si ogledali Slap Savico, obiskali Zlatorogovo pravljično deželo, pripravili taborniški ogenj in pekli hrenovke, se sladkali s sladoledom ter se povzpeli na Vogar (1054m).

S skupino otrok smo se v petek, 7.7.2017 odpravili na športno rekreativni projekt v Brežicah, ki je trajal 7 dni, do četrtka, 13.7.2017.

Tekom projekta smo izvedli 11 aktivnosti, od tega 2 celodnevni aktivnosti: kopanje v Termah Laško in Čatež. Preostale dni pa smo izvedli poldnevne aktivnosti: pohod po Čateževi energijski poti, pohod na Sveti Vid, ogled Forma Vive in Kostanjeviške jame, športne igre (lovljenje, badminton in nogomet) ter kopanje na naravnih kopališčih Kostanjevica in Grič ob reki Krki.

Otroci so najbolj uživali ob vodnih aktivnostih, največji napor pa jim je predstavljalo pohodništvo. Kljub temu so z nekaj spodbude vsi prišli na cilj. Otroci so po intenzivnem tednu domov odšli utrujeni – s težkimi nogami ter lepimi spomini in zadovoljni.

organizaciji Zveze prijateljev mladine Moste-Polje smo se udeležili 7-dnevnega projekta v Kranjski Gori (naslov tabora: Razgibane angleške počitnice), ki je trajal od nedelje, 16. 7., do sobote, 22. 7. 2017.

Program je bil skozi celoten teden zelo pester. Izvajali smo naslednje aktivnosti:

 • Srečanje s Petrom Prevcom in otroška tiskovna konferenca;
 • Ogled slapa Peričnik in skakalnice v Planici;
 • Lov za izgubljenim zakladom;
 • Večerni kres;
 • Olimpijske igre;
 • Kranjska Gora ima talent;
 • Pohod na Srnjak;
 • Pohod do Kekčeve dežele;
 • Kino pod zvezdami.

Poleg naštetih aktivnosti, so se otroci večkrat okopali v jezeru Jasna, kjer so se lahko preizkusili tudi v supanju. Vsak dan so imeli nekaj prostega časa za samostojno igro (igrala, nogomet, košarka, badminton in mnogo drugega) in druženje. Prav tako smo imeli vsak dan pred zajtrkom dvig zastave in jutranjo telovadbo.

Vsi otroci so zelo uživali, stkali nova prijateljstva in si ogreli srca za nove ljubezni.

V ponedeljek, 27.2.2017 ob 9:30 smo se štirje vzgojitelji in štirinajst otrok odpravili na zimovanje na Ruško kočo na Arehu (mariborsko Pohorje).

Takoj po prihodu, smo pričeli z nameščanjem v sobe, kosilom in pripravo na smuko, ob 14:00 pa smo že bili na smučišču. Smuka je trajala do 16:00. Takoj za njo je sledila malica, po njej pozno popoldanski pohod po Pohorju, ki je trajal do večerje. Večer je bil popestren s predavanjem o alpinizmu v Himalaji. Po predavanju je sledila skupinska evalvacija, higiena pred spanjem in spanje.

Vsak naslednji dan smo od 9:00 do 12:00 in od 14:00 do 16:00 preživeli na smučišču. Prve dni so bili otroci razdeljeni v dve jakostni kategoriji in tri skupine – skupina začetnikov in dve skupini smučarjev. Do torka popoldan so vsi začetniki že znali smučati, drugi otroci pa so bolj ali manj napredovali, zato so nekateri od njih napredovali po skupinah. V torek in četrtek so bili otroci med smučanjem posneti, kar smo uporabili za analizo smučanja, kjer so lahko videli napredek in napake.

Zimovanje je svoj smučarski vrhunec doseglo v petek s smučarsko tekmo, kjer so otroci prvič začutili, kako je po beli strmini zapeljati med količki. Poleg smučanja so bile tekom celega tedna izvedene različne aktivnosti in delavnice: deskanje na snegu, ki sta se ga udeležila dva otroka, predstavitev FIS pravil, igra male sive celice na temo FIS pravil, likovni natečaj na temo smučanja in predavanje lovca o naravi in živalih. Prosti čas, ki ga je bilo malo, smo popestrili z družabnimi igrami. Teden je ob intenzivnem a prijetnem urniku aktivnosti hitro minil.

V petek, 3.3.2017 je v pozno popoldanskem času sledil odhod proti Mladinskem domu Malči Beličeve. Otroci so zimovanje zapustili polni vtisov, med potjo pa je večino časa tekel pogovor o tedenskih prigodah. Kljub strahu in vznemirjenju nekaterih ob prvem stiku s smučmi, bi vsi zimovanje podaljšali še za teden dni.

7 otrok in dva vzgojitelja smo se letos poleti odpravili v Bohinj. Tam smo v Taborniškem centru preživeli 5 zanimivih dni. Bili smo zelo aktivni, saj se vsak dan odpravili na krajši pohod. Ogledali smo si slap Savico, korita reke Mostnice, plezali smo v Ribčevem Lazu, se po jezeru peljali s kanujem, iskali skriti zaklad in se sladkali s sladoledom.

Priprave na jadranje v sklopu mednarodnega projekta Mirno more, so se pričele že veliko pred odhodom, zajemale pa so slehernega delavca v Mladinskem domu Malči Beličeve, čeprav so bili udeleženci le otroci in vzgojitelji iz 3. in 4. skupine.

Skupini sta se v soboto, 17.9.2016, v jutranjih urah, skupaj s skiperjema Miranom in Dušanom odpravili na pot proti marini v Sukošanu v bližini Zadra. Pred tem pa so se ustavili v parku Tivoli, kjer jih je nagovoril g. Zoran Jankovič. Po nagovoru in kratkem neformalnem druženju se je skupina odpravila na dolgo pot proti morju, ki je potekala mirno in tekoče, čeprav se je na avtobusu čutila pozitivna napetost. Po dolgi vožnji in dveh krajših postankih je skupina pozno popoldan prispela v marino Sukošan. Sledilo je raztovarjanje avtobusa in natovarjanje ter urejanje bark. Napetost pričakovanja otrok pa so vzgojitelji sprostili s kopanjem in aktivnostmi na bližnji plaži.

V naslednje jutro so se otroci prebudili polni nenavadnih vtisov noči, saj je bila prva noč na zibajoči barki in žvižgajočih zvokov vetra, polna čustvenih doživetij. Polni vtisov noči sta se skupini odpravili na večurno vožnjo z jadrnico proti marini v Ragoznici, kjer so potekale igre. Otroci so se udeležili bobnanja in spretnostnega poligona. Po koncu iger je skupina odšla raziskovat okolico mesta. Ogledali so si jezero z imenom Zmajevo oko in obiskali grič z razgledom na marino. Zvečer so obiskali disko na prostem, ki je bil zaradi dežja predčasno prekinjen.

Naslednji dan je sledila dolga vožnja z jadrnico proti marini Trogir, vendar z razprtimi jadri. Jadrnica se je prvič nekoliko nagnila in zibajoče rezala valove. Otroci so večino časa preživeli na palubi in uživali v vožnji. Po prihodu v marino sta se skupini po jelu in kratkem počitku odpravili na orientacijski pohod po mesku Trogir. Orientacijske točke so bile postavljene tako, da so si udeleženci pohoda ogledali glavne znamenitosti mesta. Nekatere pa so bile popestrene z likovnimi delavnicami. Na njih so otroci izdelovali zapestnice, najbolj zanimiva pa jim je bila postaja, kjer so iz lesa in blaga izdelovali jadrnice, ki so jih okrasil z napisi in risbami flomastrov.

Dnevi na jadrnici so ob plovbnih doživetjih in organiziranih aktivnostih hitro minevali. Skupini pa sta bili željni počitka. Kljub temu, jih je v torek zjutraj in dopoldan čakala daljša pot z jadrnico, popoldan pa aktivnosti v marini Kaštel v bližini Splita. Na programu je bilo izdelovanje zastave, ki je bila koncu obešena na jambor. Po obešanju je otroke čakala igra Iskanje parov. Organizatorji so po jadrnicah razdelili broške različnih barv, ki so jih morali otroci pripeti na majice. Cilj pa je bil poiskati še tri otroke z enakimi broškami. Skupina štirih otrok z enakimi broškami je nato šla v žrebanje. Naslednji večer, ob zaključni prireditvi pa so trije otroci iz Mladinskega doma Malči Beličeve prejeli nagrade.

Sledil je prvi dan brez jadranja, vendar z veliko aktivnostmi. V dopoldanskem času so se skupine lotile 9. nalog (tetoviranje, izdelovanje brošk, risanje na zastavo, prva pomoč – oživljanje, bobnanje, igranje igrice z didaktičnim padalom, vožnja z invalidskim vozičkom, prenašanje veder z vodo, slepa kača), najzanimivejše pa so jim bile tetoviranje, bobnaje in vožnja z invalidskim vozičkom. Popoldanski čas je bil namenjen kopanju in aktivnostim na plaži. Zvečer je sledila zaključna prireditev na kateri so otroci pobližje spoznali boga morja – Pozejdona, druženje pa se je zaključilo s koncertom in plesom na prostem.

Uradni del prireditve se je zaključim v četrtek s hkratnim izplutjem 105 jadrnic in eno urno vožnjo v krogu po splitskem zalivu. Po tem so jadrnice odplule vsaka svojo pot. Zadnja dva dni sta skupini preživeli na otoku Kaprije in marini Sukošan. Večino časa je bilo namenjenega kopanju (tudi na odprtem morju) in sončenju. V soboto, 24.9.2016 se je projekt projekt Mirno more 2016 zaključil. Skupini pa je čakal le še odhod proti Ljubljani. Otroci so letošnje jadranje opisali z »NORO DOBRO DOŽIVETJE!«.

V ponedeljek 26. 9. so v naši dve skupini prišli prostovoljci iz Petrola. Skupaj z otroci so prepleskali štiri sobe. Otroci so sodelovali na podlagi svojih zmožnosti in bili zadovoljni in ponosni na svoje delo, kot tudi na delo prostovoljcev. Pohvalili so tudi njihovo prijaznost. Po končanem delu smo se vsi okrepčali s pizzo.

V času poletnih počitnic, od 22.8.2016 – 27.8.2016, nas je 12 vandrovcev odšlo na popotovanje po Hrvaški in Bosni.

Videli smo ogromno lepih stvari in neizmerno uživali na vsakem delu poti. Vse kar smo videli in doživeli si lahko preberete v počitniškem dnevniku.

POČITNIŠKI DNEVNIK

1. dan

Ljubljana – NM – Metlika – Karlovac  – Slunj   (180 km; 3h 17 min)

Najprej postanek v muzeju na prostem v mestecu Turanj. Razstavljeno je orožje iz zadnje vojne med letoma 1991 – 1995.

VSlunju – mestecu, nastalem na obalah rek Slunjščice in Korane – so zelo zanimive Rastoke

Predmestje Slunja, kjer se reka Slunjščica izliva v reko Korano in za sabo pušča veliko majhnih jezer, brzic in slapov. Rečejo jim tudi male Plitvice v malem. Tu je naselje majhnih mlinov.

Iz Slunjaje do Plitvičkih jezer  32 km, torej cca 38 min.

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Narodni park Plitviška jezera se razprostira med bukovimi gozdovi in zavzema površino 192 km². To veličastno delo narave predstavlja eno največjih atrakcij v Evropi. Šestnajst jezer v čudovitih plavozelenih pastelnih barvah, v katerih se zrcalijo gosti gozdovi na obronkih Male Kapele in Plješivice, se v slapovih zliva drugo v drugo in ustvarja edinstveno in neponovljivo celoto. Delijo se na gornja jezera in na spodnja jezera.

Ogled Plitvičkih jezer, je trajal od tri do štiri ure. Vzeli smo pot B, kjer smo prvi del poti prepešačili, v drugem smo se čez jezero peljali z ladjico, do izhoda pa nas je odpeljal vlakec.

Iz Plitvic smo pot nadaljevali proti bosansko hrvaški meji, kjer je malo manjkalo, da nas cariniki niso obrnili nazaj proti Sloveniji. Manjkal nam je namreč seznam otrok in originalna štampiljka doma s podpisom ravnateljice. Ko so nas po dolgi pridigi spustili naprej smo pot nadaljevali proti Vrtočam, kjer smo prvič prespali.

2. dan

Vrtoče – Bosanski Petrovac – Jajce   (117 km, 2h 21 min)

Jajce je mesto v osrednji BiH.V  Jajce turistično slovi po čudovitem slapu, ki se nahaja v centru mesteca.

Ogledali smo si staro mestno jedro, se vzpeli na trdnjavo nad mestom in si ogledali znameniti slap v mestu.

Za nadaljevanje je bilo planirano, da si ogledamo še bosanske piramide, vendar je teta Garmin imela v Bosni kar nekaj težav in nas je pogosto usmerjala na napačne ceste. Tako smo se na poti proti Sarajevu tudi malo izgubili in ker so nas v Dječjem domu Bjelave že pričakovali, smo piramide prihranili za drugič.

Torej iz Jajca smo se z vmesnim postankom na čevapčičih odpravili direktno v Sarajevo.

Jajce – Donji Vakuf – Travnik – Kakanj – Sarajevo  ( 147 km, 3h 20 min)

3. dan

Sarajevo

Najprej smo se odločili, da si ogledamoPodzemni bunker Josipa Broza-Tita, saj je odprt za oglede samo ponedeljek, sredo in petek.

Torej bunker je uradno imenovalARC – Armijska rezervna komanda, so v veliki tajnosti gradili med letoma 1953 in 1979, torej je bil dokončan le leto dni pred njegovo smrtjo. Za ogromen projekt so menda vedeli le trije ljudje, o velikopotezni gradnji se ni sanjalo niti prebivalcem Konjica. Namen bunkerja je bil, da bi v primeru jedrskega napada služil kot zatočišče za Tita, njegovo ženo Jovanko in 350 njegovih najožjih sodelavcev, torej za takratni politični vrh SFRJ.

Bunker leži v bližini mesta Konjic na desnem bregu Neretve v Bosni in Hercegovini, kar 270 metrov globoko pod goro Zlatar. Objekt se razteza na kar 25.000 kvadratnih metrih, Tito pa je v njem menda gostil visoke goste iz gibanja neuvrščenih. Pred vhodom v kompleks stojijo tri kamuflažne stavbe, ki spominjajo na počitniške hišice, zato ne dajejo niti slutiti, kakšen labirint se skriva pod njimi. Kompleks v Konjicu je stal neverjetnih 4,6 milijarde dolarjev in je bil tretja najdražja vojaška naložba nekdanje Jugoslavije: na prvem mestu je bihaško podzemno zračno oporišče, vredno 8,5 milijarde dolarjev, na drugem pa splitska Lora (5 milijard dolarjev). V bunkerju je 6.000 kvadratnih metrov bivalnih površin, premore pa tako rekoč vse – operacijske dvorane, dve veliki konferenčni sobi in številne spalnice, dodelan pa je tudi osrednji, vojaški prostor, kjer so velika štabna miza, ki je obkrožena s t. i. rdečimi telefoni in neonskimi mizami za branje vojnih zemljevidov.

Bunker je imel vse tehnične možnosti za popolno izolacijo od sveta in dejansko bi prebivalci v njem lahko preživeli šest mesecev brez stika z zunanjim svetom. Še bolj osupljivo pa je dejstvo, da je navkljub vojni vihri, ki je divjala v Bosni in Hercegovini, Titov bunker ostal praktično nedotaknjen. Leta 1979 so bunker predali v pristojnost nekdanjemu JLA, dovoljenje za vstop v prostor pa so imeli le štirje generali, piše na spletni strani občine Konjic. Leta 1992 vojska JLA-ja je objekt želela minirati, a je eksplozijo preprečil neki muslimanski vojak, ki je kot pripadnik JLA 13 let služboval v bunkerju. Prišlo je tudi do ropanja, saj so nekatere predmete srbski oficirji JLA-ja odnesli v Beograd, medtem ko so hrvaški in bošnjaški poveljniki “ostali in bunker rešili pred miniranjem,”so še zapisali na strani občine Konjic.

Tunel spasaSarajevski predor, znan tudi kot »sarajevski ratni tunel« je naziv za predor, ki je bil zgrajen med obleganjem Sarajeva leta 1993, izpod steze letališča Butimir.  Predor je bil dolg okoli 720 m in visok okoli 1,50 m, na nekaterih delih pa do 1,80 m. Predor so imenovali kar »predor, ki ga ni«, ter je bil največja skrivnost Sarajeva. Po njegovi zaslugi je v oblegano Sarajevo prihajala hrana, orožje, cigarete in drug prepotreben material.

Baščaršija je bila zgrajena v 15.stol. in se nahaja v starem delu Sarajeva na severni obali reke Miljačke. Na sami Baščaršiji je nekaj pomembnih zgodovinskih objektov od Gazi Huusrev-begove džamije dalje. Danes je Baščaršija glavna turistična znamenitost Sarajeva, vendar je dvakrat manjša, zaradi hudega požara v 19. stol., kot je bila nekoč.

4. dan

Sarajevo – Mostar ,    (131 km,  2h 43 min)

Iz Sarajeva smo se začeli vzpenjati do cestnega prelaza na nadmorski višini 960 metrov, kjer smo prečkali 645 metrov dolg tunel Ivan.

Ko prečkamo tunel Ivan, smo že v severni Hercegovini. Pot se nato spusti proti Konjicu in naprej proti Mostarju.

Mostar je svoje ime dobil po čuvajih mostov, ki so se imenovali mostarji, oziroma v ednini mostar.

Stari most preko reke Neretve je bil zgrajen med leti 1557 in 1566. Most je dal izgraditi Sulejman Veličastni, arhitekt mostu pa je bil eden od najbolj talentiranih arhitektov Osmanskega cesarstva, Mimar Hajrudin. Legenda pravi, da je Hajrudin pobegnil iz Mostarja preden je bil most dokončan, ker se je bal grožnje Sulejmana Veličastnega. Ta mu je namreč zagrozil, da bo obsojen na smrt, če bi se most podrl.

Most je trdno stal 427 let, leta 1993 pa ga je porušila Hrvaška vojska. Most so obnovili leta 2004 in od takrat je zaščiten pod svetovno kulturno dediščino UNESCO.

Mostar – izvir reke Bune ,  12 km;  15 min

Izvir reke Bune se nahaja samo 12 kilometrov od mesta Mostar. Reka Buna izvira izpod 200 metrov visokega klifa. Izvir je tako močan, da takoj ustvari deročo reko, pravo mojstrovino narave in spada po moči pravzaprav med najmočnejše kraške izvire v Evropi. Povprečen pretok vode na izviru znaša kar 43 m3 na sekundo, pečina iz katere se voda izliva pa je široka kar 15 m. Reka ima približno stalno temperaturo skozi celo leto in ne presega, tudi v najbolj vročem poletju, 6 stopinj celzija. Je resnično kristalno čista in bogata z rečno postrvjo. Vendar, predno reka privre v vsej svoji moči na dan, njen tok teče pod zemljo v dolžini 19 km, kar je razlog, da je voda tako zelo hladna.

Izvir reke bune – Split, ( 185 km, 2h 35 )

Od tukaj smo pot nadaljevali proti Splitu, kjer nas je čakalo prenočišče v Dječjem domu v Kaštelu.

5. dan

Po mrzlih začetnih dneh in kar nekaj prevoženih kilometrih smo si cel dan pregrevali kosti na soncu in uživali v morskih vragolijah. Zvečer smo si privoščili sladoled in sprehod ob morju. Tako smo si nabrali dovolj moči za jutrišnjo pot proti domu.

6. dan

Kaštel – Metlika – Ljubljana ( 428 km, 5h 33min)

Letos sta na jadranje odšli 1. in 2. skupina našega Doma. Imeli so se fino, več vtisov pa lahko izveste iz pesmi, ki so jo napisali, in iz izpiskov iz dnevnika ter fotografij, ki si jih oglejte v galeriji.

Jadrnica Vela

Mi smo gusarji že pravi,
le norosti imamo v glavi!
Vse dneve smo veseli,
skupaj lahko bi še zapeli!

Čeprav razbojniki smo mali,
vsem bi radi pomagali.
Naša srca so dobra in velika,
tako kot je globoka morska pika.

Na morju nam je fino,
še ponoči komaj spimo.
Jadrnica nam je dom postala,
naše vse poti je pomešala.

Mnogo od življenje tu se naučimo
in nočemo, da v Ljubljani to izgubimo.
Mi skupina smo številka 2,
pod Malči Belič vodi nas ime!

Ekipa MDMB je letos v času od 3.8. do 8.8.2015 devetič nastopala na 18. Grasroots nogometnem turnirju na Madžarskem (Kecskemet), turnirju, ki ga v sodelovanju skupaj organizirata domača športna fundacija (Hit es Sport) in Nogometna zveza Madžarske.

Sodelovalo je pet madžarskih ekip, poleg naše ekipe so bile udeleženke turnirja še naslednje države: Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Makedonija, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška, Srbija.

Počitnice v Stavči vasi.

Kot že nekaj let zapored smo del letošnjega poletja tudi letos preživeli v Stavči vasi. Vreme nam je nekoliko ponagajalo, saj smo po vročinskih udarih ravno ta teden imeli kar nekaj deževnih dni. Krka je imela samo 15°C, vendar to ni ustavilo otrok pri vodnih vragolijah. Obroke smo pripravljali sami in otroci so se izkazali kot pravi Masterchefi v kuhinji.

Nogometna ekipa MDMB je bila letos v času od 12. do 14. 6. že tretjič zapored udeleženka na 3. Svetovnem nogometnem prvenstvu, ki ga prirejajo v Varšavi na Poljskem.

Na njem sodelujejo otroci in mladostniki, ki bivajo v ustanovah podobni naši.

V konkurenci predstavnikov iz 28 – ih držav smo osvojili končno 17. mesto, kar je za eno najmlajših ekip, ki je nastopala na tem prvenstvu, zelo lep uspeh. V skupini B (poleg nas nastopali še Portugalska Turčija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Mehika, Estonija) smo osvojili s 4 točkami peto mesto, ter dosegli 6 zadetkov.

Ostali udeleženci turnirja so bili še : Poljska 1, Poljska 2, Ukrajina, Francija, Irska, Nemčija, Jordanija, Hrvaška, Rusija, Madžarska, Belorusija, Tunizija, Makedonija, Tajska, Nizozemska, Avstrija,Kolumbija, Litva, Španija, Slovaška in Pakistan.

Avgusta naša nogometna ekipa sodeluje še na Uefa Grasroots turnirju na Madžarskem .

Skupaj za zaposlenimi v Astellas Pharma South East Europe smo postali pastirji pripravniki.

V okviru Astellasovega projekta Changing tomorrow, so nas Astellovci povabili na Veliko planino.

Poletje se bliža in krave že komaj čakajo, da se bodo lahko šle past na planino, zato smo se učili kako postati pastir pripravnik. Vodički sta za nas pripravili par preizkušenj kot so: izmenično nošenje koša na planino, prepoznavanje zvena zvoncev, prepoznavanje vonja rastlin,rajanje po pastirsko ipd. Pokazali sta nam tudi postopek izdelave trniča – velikoplaninskega trdega sira. Pastirski duh nas je čisto prevzel in imeli smo se super.

Impro liga je vseslovensko tekmovanje v improvizacijskem gledališču – obiskali so tudi nas. Ob kvalitetni improvizaciji različnih gledaliških iger so otroci, mladostniki in pedagogi neizmerno uživali. Otroci in mladostniki so lahko spoznali, kako lahko svojo energijo usmerijo v pozitivno aktivnost.

Impro liga je vseslovensko tekmovanje v improvizacijskem gledališču, ki poteka skoraj vsako nedeljo v Španskih borcih. Na vsaki tekmi se med sabo spopadeta dve ekipi, ki skušata v kratkih prizorih prepričati publiko, da so oni najbolj smešni. Vsako tekmo dobimo enega zmagovalca in na koncu sezone dobimo prvaka Impro lige!

Improvizacija pa ni samo tekmovanje. Gre tudi za ustvarjanje gledališke predstav, ki jo improvizatorji ustvarijo s predlogi, ki jim jih da publika. Igralci na odru namreč nimajo scenarija imajo pa določene omejitve za prizor (npr.: vsi govorijo samo v rimah, na prizor vpliva 10 čustev, ki jih igralci določijo pred predstavo, vsi se gibajo v počasnem posnetku, film mora biti odigran kot znanstveno fantastična telenovela…).

Da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo pa improvizatorji nimajo ne režiserja, ne kostumov in ne rekvizitov zato morajo namesto vsega uporabljati pantomimo… razen namesto režiserja, njega sploh ne uporabljajo.

Skratka gre za zmes komedije, gledališča in športnega tekmovanja, ki je že začelo pohod v vsako slovensko mesto, kjer nasmeji in navduši še tako zadržano publiko.

Z dramatizacijo “Drugačen” so otroci iz zamejstva in otroci Mladinskega doma Malči Beličeve pokazali, da meje niso ovira za sodelovanje

Otroci in mladostniki  Društva Slovencev Triglav iz Subotice ter otroci in mladostniki Mladinskega doma Malči Beličeve iz Ljubljane uspešno sodelujemo že nekaj let.

Letos smo se odločili, da bomo s skupno igrico in delavnico sodelovali na mednarodnem festivalu v Ljubljani “Igraj se z mano”. Tako smo pripravili dramatizacijo pravljice “Drugačen”, avtorice Kathryn Cave.

Priprava na dramatizacijo je tako med letom potekala v Ljubljani in v Subotici. Otroci in mladostniki so pod mentorstvom gospe Alenke Kvas Molnar pripravljali igro v Ljubljani, medtem ko je enako nalogo priprave prevzela gospa Judita Tomić v Subotici.

Ob junijskem obisku Slovencev iz zamejstva so imeli skupne vaje v Mladinskem domu Malči Beličeve. In uspelo je. Še več. Zadovoljni, srečni, uspešni so ponovno spoznali in dokazali, da državne meje ne zapirajo želja in interesov.

Osmo leto zapored smo nastopali na nogometnem turnirju na Madžarskem, v prijetnem mestecu Kecskemet (4. 8 do 8. 8. 2014), in sicer na XVII. Grassroots Children´s Homes European Cup Final, ki ga v sodelovanju skupaj organizirata nogometna zveza Madžarske in domača športna fondacija (Hit es Sport), pod pokroviteljstvom evropske nogometne zveze (UEFA).

Na turnirju so poleg naše in petih madžarskih ekip, sodelovale še ekipe iz Danske, Grenlandije, Rusije, Poljske, Slovaške, Romunije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Hrvaške, Nemčije, Švice, Češke in Ukrajine. Osvojili smo skupno odlično 7. mesto, za splošen športni vtis in povezovanje, pa smo osvojili tudi prestižni pokal, imenovan po Adamu Istvanu, enemu izmed pobudnikov tega tekmovanja.

Otroci doma so imeli možnost obiska prijateljske nogometne tekme med ekipo Slovenije in Argentine

V času od 30.5. do 9.6.2014 je nogometna ekipa Doma preživela nepozabnih 10 dni v Buenos Airesu, v okviru projekta 1. mednarodne izmenjave z Argentino, pod pokroviteljstvom tamkajšnjega Ministrstva za socialne zadeve, oziroma Sekretariatom oddelka za mladino.

Nepozabno druženje z vrstniki iz Argentine in Urugvaja, srečanje s slovenskimi izseljenci, ki živijo v Buenos Airesu, obisk slovenske šole, v sodelovanju z NZS, pa smo tudi v živo spremljali prijateljsko nogometno tekmo med reprezentancama Argentine in Slovenije. Poleg nogometa smo obiskali tudi številne kulturne in športne znamenitosti (stadiona River Plate in Boce Juniors), gostitelji so nam pripravili delavnice mate čaja, plesa tanga ipd. Upamo, da se bomo naslednje leto dostojno oddolžili našim novim prijateljem iz Argentine, kot gostitelji v Ljubljani, Sloveniji.

Kontaktirajte nas

Mencingerjeva 65, 1000 LJUBLJANA
+386 01 283 31 96 / 059 695 410
  Skip to content