90 LET Mladinskega doma Malči Beličeve Ljubljana

Slavnostno prireditev smo imeli 7. junija 2019 ob 11.00 v Festivalni dvorani Ljubljana

Na slavnostni prireditvi smo se takole spominjali začetkov delovanja mladinskega doma:

Decembra leta 1927 je Vincencijeva konferenca sv. Antona Padovanskega na Viču kupila veliko hišo ljubljanskega trgovca Franca Ločnikarja. Po letu in pol dolgi prenovi so jo 9. junija 1929 izročili svojemu namenu. Mladinski dom je takrat imel tri oddelke: dnevno zavetišče, sirotišče in pomožno kuhinjo. Vincencijeva družba je imela namen vzgajati v krščanski ljubezni do bližnjega, podpirati vlogo družine, skrbeti za bolnike, vdove, sirote, zlasti za zanemarjene otroke, brezposelnim pa posredovati delo. V prvem letu delovanja so v poročilu zapisali, da je Vincencijeva konferenca podpirala 55 oseb, med njimi 9 družin in preživljala precejšnje število otročičev v svojem Mladinskem zavetišču. Kot je razvidno iz skopo ohranjenih dokumentov je zavetišče delovalo tudi med drugo svetovno vojno.

Dom so kmalu po koncu vojne poimenovali po Malči Beličevi, ki je že pred vojno in tudi med njo pomagala pri oskrbovanju zavetniških otrok.  Ker je bila povezana z OF, so jo 26. januarja 1943 po izdajstvu Italijani aretirali.  Zaradi mučenja v ljubljanskih zaporih je 31. januarja podlegla hudim poškodbam.  Za narodno junakinjo je bila proglašena 27. novembra 1953. Dne 12. januarja 1990 je Mladinski dom iz Zavetiške ulice preseljen v sedanje prostore na Mencingerjevo ulico 65.

Danes je Mladinski dom Malči Beličeve ustanova, ki razvojno, vzgojno in socialno ogroženim otrokom in mladostnikom z vedenjskimi in čustvenimi težavami nudi in zagotavlja kompletno, celodnevno oskrbo skozi vse leto. Poleg tega nudi še varstvo, zdravstveno nego, vzgojo in prevzgojo ter celotno pomoč pri izobraževanju osnovnošolski in srednješolski populaciji , ki obiskujejo redne osnovne in srednje šole.  Danes poleg Doma delujeta še dve stanovanjski skupini, ena v Ljubljani, druga v Brežicah, in mladinsko stanovanje v Ljubljani.

Naša vizija je, da je otrok pri nas zadovoljen in uspešen. Da pa se čim bolj približamo naši viziji moramo izkoristiti vse prednosti, ki jih ponuja urbano okolje Mestne občine Ljubljane. Zaposleni se trudimo, da so vsi otroci čim prej samostojni. Vsi otroci se naučijo uporabljati javni avtobusni prevoz. Ko so mobilni, lahko obiskujejo različne interesne dejavnosti izven Doma, obiskujejo kino in gledališke predstave ali se sami odpeljejo do mesta na treninge ali na druženje s prijatelji.

K uspešnosti in zadovoljstvu naših otrok poleg zaposlenih pripomorejo tudi vse institucije in javni zavodi, s katerimi sodelujemo, naši Botri, ki so z nami že 25 let, prostovoljci, donatorji, starši in skrbniki ter vsi ljudje dobrega srca.

V tem znamenju je potekala tudi naša slavnostna prireditev 7. junija 2019 v Festivalni dvorani Ljubljana. Poleg zgoraj omenjenih Botrov, donatorjev, prostovoljcev, otrok, zaposlenih, staršev otrok, so se našemu povabilu na slavnostno prireditev odzvali tudi vidni predstavniki političnega in družbenega življenja. Med njimi so se slovesnosti udeležili: predsednik republike Slovenije Borut Pahor s svojo delegacijo, v kateri je bila tudi generalna sekretarka Nataša Kovač, varuh človekovih pravic Peter Svetina, državna sekretarka iz ministrstva za delo Breda Božnik, župan MOL Zoran Janković in mnogi drugi. V program smo vključili tudi tri bivše ravnatelje mladinskega doma: Cirila Viranta, Marka Juhanta in Olgo Krže Rupnik, ki so z udeleženci slovesnosti podelili nekaj anekdot. 

Veseli smo bili, da je naše delo opaženo, saj smo od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejeli zahvalo za pomembno in družbeno odgovorno poslanstvo. Prav tako nam je župan MOL Zoran Janković izročil ključ, ki odpira vsa vrata, kot se je sam izrazil.

Prireditev je režirala Maja Prettner, ki je naša dolgoletna prostovoljka in je v okviru prostovoljstva pri nas posnela tudi dokumentarni film o življenju in delu naših otrok z naslovom Dom, ljubi dom. Imeli smo le dva zunanja sodelavca, ki sta bila vključena v prireditev, voditelj Žiga in reper Zlatko, za vse ostale nastope so poskrbeli otroci in mladostniki mladinskega doma. Za sceno so poskrbeli naši zaposleni, Luka pa je skupaj z mladostniki ustvarjal portrete na likovnih delavnicah. Udeleženci so prejeli tudi lepe misli otrok in obeske za ključe, ki so jih izdelali otroci, pod mentorstvom vzgojiteljev. Ob tej priložnosti smo izdali tudi glasilo otrok, mladostnikov, zaposlenih z naslovom Mlade misli, za katerega se je potrudila vzgojiteljica Barbara. Vsi so odlično opravili svoje delo.

Še enkrat hvala vsem, ki nam pomagate in podpirate naše delo. Mislimo, da je bila prireditev pisana na kožo otrokom, v kateri smo uživali tudi odrasli.

Ljubljana, 25. 07. 2019

Kontaktirajte nas

Mencingerjeva 65, 1000 LJUBLJANA
+386 01 283 31 96 / 059 695 410
    Skip to content